gototopgototop
četvrtak, 23. april 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić razgovarao sa šefom francuske diplomatije i visokim zvaničnikom nemačkog ministarstva spoljnih poslova
+ larger fontnormal font- Smaller font
dacic brdo_procesPrvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić učestvovao je danas u Sloveniji na sastanku ministara spoljnih poslova „Brdo procesa''.
Tradicionalni ''Brdo proces'' okupio je ministre spoljnih poslova sa Zapadnog Balkana uz učešće ministara spoljnih poslova Francuske i Italije, evropskog komesara Johanesa Hana, kao i zamenika ministra spoljnih poslova Nemačke.

„Razgovaralo se o nekoliko bitnih tema za naš region. Reč je o evropskim integracijama, specifičnim oblicima saradnje, kao što je infrastrukturno povezivanje, koridori, saradnja mladih, odnosno veća koordinacija kada je reč o obrazovanju, o razmeni studenata i priznavanju diploma.

Takođe razmatrana su bezbednosna pitanja koja se tiču regiona, EU i njenog susedstva, borbe protiv terorizma i ilegalnih migracija. Usvojena je i zajednička izjava. Nastavak „Brdo procesa" se planira sastankom predsednika iz regiona Zapadnog Balkana koji će, kako je najavljeno, biti održan u Crnoj Gori", rekao je ministar Dačić nakon sastanka.

„Iskoristio sam priliku da razgovaram sa svojim kolegama i bilateralno, najvažniji je svakako sastanak sa francuskim ministrom Fabijusom. Na sastanku smo razmenili mišljenje o situaciji u Ukrajini, imajući u vidu da je Francuska deo Normandijskog formata. Naši bilateralni odnosi su u stalnom usponu i iskoristio sam ovu priliku i pozvao ga da dođe u Srbiju.

Značajan je bio i sastanak sa zamenikom ministra spoljnih poslova Nemačke uoči zvanične postete ministra Štajnmajera Beogradu 28. aprila. Važno je da zadržimo uspon u našim bilateralnim odnosima. Nemačka je veoma važna za dalji tok evrointegracija Srbije i zajednički treba razgovarati o načinima i putevima kako da se pronađu mehanizmi za što brže otvaranje poglavlja u pregovaračkom procesu. Očekujem veoma dobre i korisne razgovore u Beogradu tokom posete Štajnmajera. Tom prilikom biće održana i Trojka OEBS-a uz učešće i ministra spoljnih poslova Švajcarske Burkhaltera", rekao je u današnjoj izjavi šef srpske diplomatije.