gototopgototop
уторак, 14. април 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Србија и Босна и Херцеговина за искрене добросуседске односе уз јачање економске сарадње, сложили се Дачић и Црнадак
+ larger fontnormal font- Smaller font
dacic-crnadakПрви потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић састао се данас у Београду са министром спољних послова Босне и Херцеговине Игором Црнадаком.

Србија и Босна и Херцеговина желе искрене добросуседске односе уз јачање економске сарадње и решавање отворених питања дијалогом на заједничком путу ка ЕУ, сагласили су се шефови дипломатије Србије и БиХ.

"Србија сматра БиХ једним од најважнијих партнера и њена стабилност је од великог значаја за регион", рекао је Дачић на заједничкој конференцији за новинаре после састанка са Црнадаком.

Министар Дачић истакао је да Србија жели искрену и добронамерну сарадњу са БиХ, као и развој и напредак у европским интеграцијама те земље.

"Има и отворених питања из прошлости, а њих, као и све друге цивилизоване државе, треба да решавамо дијалогом", указао је шеф српске дипломатије, и додао да треба да гледамо и у будућност јер је, како је истакао, и Србији и БиХ место у ЕУ. Он је изразио уверење да би чланство у ЕУ умногоме допринело стабилности целог региона и, у том контексту, поздравио одлуку о одблокирању Споразума о стабилизацији и придруживању са БиХ.

Дачић је нагласио да Србија и БиХ имају доста заједничких интереса, укључујући предлоге за заједничко пословање и пројекте за заједнички наступ на трећим тржиштима.

Министар Дачић оценио је као добру економску сарадњу Србије и БиХ која је, према подацима којима Србија располаже, прошле године износила 1,4 милијарде евра, и истакао да би могла да буде и још боља.

Црнадак, који је у првој званичној посети Србији на дужности шефа дипломатије, рекао је да је циљ посете да се покаже опредељеност БиХ за максималну добросуседску сарадњу и развој односа са Србијом.

"Наши билатерални односи су добри, а моја је жеља да у наредним месецима и годинама буду још бољи", истакао је шеф дипломатије БиХ и додао да је Србија је један од најважнијих инвеститора у БиХ, где 18 одсто свих инвестиција долази из Србије и најавио да је договорено улагање напора у интензивирање економске сарадње.

Министар Црнадак је рекао да се на састанку разговарало о заједничкој седници Владе Србије и Савета министара БиХ, као и о отвореним питањима, а да је у плану и свеобухватан споразум о евроинтеграцијама, ради убрзавања тог пута.