gototopgototop
четвртак, 09. април 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
УНХЦР наставља успешну сарадњу са Србијом
+ larger fontnormal font- Smaller font
DSC 0043Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић примио је данас Ханс Фридрих Шодера, новог шефа Представништва Високог комесаријата Уједињених нација за избеглице у Београду, који му је предао креденцијале о ступању на дужност.

На састанку су разматрана питања у вези са проналажењем решења за расељена лица у Републици Србији, укључујући и спровођење Регионалног стамбеног програма за избеглице. Обострано је изражена спремност за наставак сарадње Србије и УНХЦР-а у решавању питања дуготрајног расељења, апатридије и значајног прилива тражилаца азила.

Министар Дачић је указао на и даље велики број избеглица из региона и интерно расељених лица са Косова и Метохије у дуготрајном расељењу у Републици Србији. Изразио је очекивање да ће, упркос померању фокуса са Балкана на нове избегличке кризе, УНХЦР наставити пун ангажман у Србији, као и на Косову и Метохији.Захвалио је на посвећености УНХЦР-а у реализацији Регионалног стамбеног програма за избеглице и изразио уверење да ће Србија, као највећи корисник, наставити са активностима у циљу ефикасне имплементације Програма. Министар Дачић је истакао да ни након 16 година нису створени услови за одржив повратак интерно расељених лица на Косово и Метохију и указао на посвећеност Србије решавању овог питања. Такође, указао је на растући број тражилаца азила у Србији.

Шодер је потврдио да ће током свог петогодишњег мандата наставити са активностима које УНХЦР већ дуго времена спроводи у Србији. Изразио је задовољство због почетка примене Регионалног стамбеног програма у Србији и најавио наставак блиске сарадње са институцијама Србије по овом питању. Позитивно је оценио активности Србије на плану смањења броја лица без држављанства. Изразио је спремност УНХЦР да помогне у решавању питања азила у Србији.