gototopgototop
среда, 25. март 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Министар Дачић учествовао на састанку Западнобалканске шесторке у Приштини
+ larger fontnormal font- Smaller font
Zapadnobalkanska estorkaПрви потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић и потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић учествовали су данас у Приштини на неформалном састанку министара спољних послова и министара транспорта Западнобалканске шесторке.

У наставку је говор првог потпредседника Владе Србије и министра спољних послова Ивице Дачића који је том приликом одржан:


„Поштовани господине председавајући,
Поштовани комесари,
Драге колеге,
Даме и господо,

Задовољство ми je што имам прилику да учествујем на овом регионалном скупу који у свом називу садржи симболику нашег данашњег састанка, као наставка београдског који смо имали пре само шест месеци у овом истом формату, као и будућих које ћемо имати, а то је: „Унапређење повезаности".

Неспорно је да је у региону Западног Балкана после пуно турбуленција, остварен суштински напредак, како у погледу изградње мира и демократије, тако и на плану регионалне сарадње и европских интеграција. У том смислу, био сам поносан када сам у говору ВП ЕУ Федерике Могерини на седници Савета безбедности УН посвећеној сарадњи између УН и регионалних и подрегионалних организација, у Њујорку, 9. марта ове године чуо да: „Данас, Балкан свима нуди разлоге да буду поносни и оптимистични" (The Balkans offer us all, today, reasons to be proud and optimist). Схватио сам ову поруку као похвалу али и као обавезу. Обавезу која је наш заједнички интерес: да унапредимо сарадњу, да јачамо стабилност у региону и пре свега да се боримо за бољи и просперитетнији живот наших грађана.

Визија чланства у ЕУ је била главни покретачки фактор низа реформских активности и позитивног развоја у региону. Она то остаје и у перспективи. Уверен сам да ће она наставити да доприноси јачању свих облика повезивања, од омладине и спорта преко привреде и економије до кључних инфраструктурних пројеката. У потпуности се слажем са комесаром Ханом када каже да ће примена циљева из „Берлинског процеса" довести до конкретних резултата који ће регион учинити јединственијим и ближим ЕУ. Додао бих да пројекти у разним сегментима, који су започети или тек планирани, повећавају наша очекивања и надања али и свест о томе да треба да уложимо више напора како би остварили заједничке циљеве.

Желим да вас и овом приликом уверим да је моја земља спремна на интензивирање реформских напора који већ дају конкретне и видљиве резултате, као и на тешњу сарадњу у оквиру региона, као и са чланицама ЕУ у циљу остваривања одрживог економског раста који ће – без икакве сумње – донети квалитетнији живот нашим грађанима и који ће нас приближити чланству у ЕУ. Искрена сарадња је основа стабилности нашег региона, на чему ће Република Србија истрајати као поуздан партнер.

И док ово говорим, некако ми се намеће питање: ко би били главни носиоци ових прогресивних идеја? Одговор је јасан, као у свему што је напредно и позитивно, свакако, пре свих млади људи. У том смислу, дозволите ми да подсетим да је председник Владе Републике Србије покренуо иницијативу о формирању Уније младих западног Балкана, што је првобитно предложио на Самиту о Западном Балкану у Берлину августа прошле године. Њен циљ је управо оно о чему данас разговарамо, повезивање, односно успостављање одрживе регионалне сарадње међу младима и институцијама за младе. То ће, уверен сам, дугорочно посматрано, резултирати стабилношћу и напретком региона и допринети јачању демократије и толеранције, без које нема ни стабилности, ни преко потребног просперитета.

Данас ће се овде говорити првенствено о повезивању у области инфраструктуре и транспорта, што јесте кључно ради веће мобилности људи, кретања роба и јачања економија у региону. Као што верујем у заједничку европску будућност западног Балкана тако верујем и у његову економску перспективност и конкурентност захваљујући нашем највећем капиталу, младим, школованим људима које је потребно смишљено запошљавати, али и транспортној мрежи коју заједно планирамо да изградимо, уз помоћ наших пријатеља и партнера из Европске уније, са циљем пуне интеграције западног Балкана у мрежу европских транспортних коридора.

Хвала на пажњи."