gototopgototop
sreda, 18. mart 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Čvrsta podrška Lisabona otvaranju poglavlja
+ larger fontnormal font- Smaller font
dacic -_masete"Srbija i Portugalija imaju veoma dobre političke i prijateljske odnose i Lisabon snažno podržava evrointegracije Srbije i otvaranje pregovaračkih poglavlja sa EU, poručili su danas šefovi diplomatije Srbije i Portugalije Ivica Dačić i Rui Mašete.

Ministri spoljnih poslova potisali su danas Sporazum o saradnji u oblasti kulture, obrazovanja, omladine, sporta i medija, kao i Protokol o sprovođenju Sporazuma o readmisiji osoba koje nezakonito borave u Evropskoj uniji.

Dvojica ministara saglasila su se da su bilateralni odnosi dobri i da se temelje na snažnom prijateljstvu, ali su napomenuli da u oblasti ekonomije ima još dosta prostora za unapređenje saradnje.

Podsetivši da su Srbija i Portugalija uspostavile diplomatske odnose pre skoro 100 godina, Dačić je primetio da je robna razmena svega 35 miliona evra godišnje i da će razgovori o unapređenju ekonomskih veza biti jedan od prioriteta.

Dačić je kazao i da je sa portugalskim kolegom razgovarao o potpisivanju sporazuma o izbegavanju dvostrukog oporezivanja i planu organizovanja poslovnog foruma u Portugaliji o mogućnostima investiranja u Srbiji.
Među temama razgovora bilo je i predsedavanje Srbije OEBS-u, a Mašete je izrazio uverenje da će Srbija nastaviti da doprinosi naporima za pronalaženje političkog rešenja za ukrajinsku krizu, uz poštovanje principa suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

"Portugalija u potpunosti podržava status kandidata Srbije i otvaranje pregovora o članstvu. Ohrabrujemo Srbiju da se fokusira na suštinske oblasti - reformu pravosuđa, vladavinu prava i ekonomsko upravljanje. Uvereni smo da će srpske vlasti nastaviti da budu pouzdane i delotvorne u svojim naporima", izjavio je Mašete posle razgovara sa Dačićem.

On je dodao da je ministru Dačiću preneo izraze saučešća povodom nedavnog tragičnog pada helikoptera i da je pozvao šefa srpske diplomatije da poseti Lisabon.