gototopgototop
nedelja, 01. mart 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić održao redovnu konferenciju za novinare
+ larger fontnormal font- Smaller font
DSC 0235Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić održao je danas u Ministarstvu spoljnih poslova redovnu konferenciju za novinare na kojoj je izvestio o februarskim aktivnostima i najavio predstojeće obaveze Ministarstva spoljnih poslova u martu.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić započeo je današnju konferenciju osvrnuvši se na tragediju šestoro srpskih radnika, koji su stradali u požaru na poluostrvu Jamal u Ruskoj Federaciji, i istakao da je Ministarstvo spoljnih poslova dobilo zamolnicu od Ruske Federacije za pružanje pravne pomoći, koja je upućena nadležnom Ministarstvu pravde. On je naglasio da nadležni organi dveju zemalja čine sve da procedura identifikacije tela stradalih srpskih državljana bude završena u što kraćem roku.

Najvažnije aktivnosti Ministarstva spoljnih poslova tokom februara, kako je rekao Dačić, bile su usmerene na predsedavanje Srbije OEBS-u. U svojstvu predsedavajućeg OEBS-u, ministar se u februaru susreo sa visokim komesarom za nacionalne manjine OEBS-a Astrid Tors i specijalnim izaslanikom Vlade Nemačke za predsedavanje OEBS-u Gernotom Erlerom, u Beogradu.

Kao predsedavajući OEBS-u, šef srpske diplomatije učestvovao je na Zimskom zasedanju Parlamentarne skupštine OEBS-a u Beču i na marginama ovog zasedanja sastao se sa predsednikom Parlamentarne skupštine OEBS-a Ilkom Kanervom, generalnim sekretarom Skupštine OEBS-a Spenserom Oliverom, specijalnim predstavnikom predsedavajućeg u Trilateralnoj kontakt grupi ambasadorem Hajdi Taljavini, šefom Specijalne posmatračke misije OEBS-a u Ukrajini ambasadorom Ertugrulom Apakanom, šefom posmatračke misije na graničnim prelazima između Ruske Federacije i Ukrajine Polom Pikarom, i državnim sekretarom u Ministarstvu inostranih poslova Nemačke Markusom Edererom.

Jedna o svakako najvažnijih poseta u funkciji predsedavajućeg OEBS-u bila je poseta Sjedinjenim Državama gde je ministar Dačić učestvovao na sednici Saveta bezbednosti UN-a i na „hiringu" pred Helsinškom komisijom Kongresa SAD-a. Tokom posete Americi sastao se sa generalnim sekretarom UN-a Ban Ki-munom, ministrima spoljnih poslova Rusije i Ukrajine Sergejem Lavrovim i Pavlom Klimkinom, kao i sa ministrom inostranih poslova Kine Vang Jiem i predsedavajućim Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija stalnim predstavnikom Kine ambasadorom Lio Djiejiem. Ministar je istakao značaj podrške svih 15 članica Saveta bezbednosti srpskom predsedavanju OEBS-u.

Dačić se posebno osvrnuo na jedan od najvažnijih susreta utokom svoje posete SAD-u, na sastanak sa državnim sekretarom SAD-a Džonom Kerijem.

Početkom ovog meseca Dačić je, zajedno s premijerom Srbije, učestvoavo na 51. minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, koja je razmatrala krizu u Ukrajini i njene implikacije po svetsku i evropsku bezbednosnu arhitekturu, pogoršanje situacije na Bliskom istoku, globalnu izbegličku krizu, borbu protiv terorizma, sajber bezbednost, klimatske promene i virus ebole. Na marginama konferencije održan je sastanak Trojke OEBS-a i kopredsedavajućih „Minsk grupi". U svojstvu predsedavajućeg OEBS-u, zajedno sa druga dva člana Trojke, predsedavajućem OEBS-u ministru Dačiću uručena je nagrada "Ewald von Kleist", koja se od 2009. dodeljuje za izuzetan doprinos miru i rešavanju konflikata, a koja je po prvi put data jednoj međunarodnoj organizaciji.

U februaru, šef srpske dipolmatije učestvovao je i na Nacionalnom molitvenom doručku u Vašingtonu kada se susreo sa pomoćnicom državnog sekretara Viktorijom Nuland, kongresmenom Tedom Poom i Emanuelom Kliverom, kopredsedavajućima Srpskom kokusu, kao i sa senatorom Krisom Marfijem.

Ministar Dačić je, kada su bilateralne posete u pitanju, bio je u zvaničnoj poseti Mađarskoj, na poziv svog kolege ministra spoljnih poslova i spoljne trgovine Pitera Sijarta.

Kada je reč o regularnim aktivnostima Ministarstva, Dačić je rekao da se nastavlja sa procesom opremanja diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Srbije biometrijskom opremom, koja se koristi prilikom prijema zahteva za izdavanje pasoša. U ovom trenutku, biometrijska oprema je uvedena u 44 ambasade i konzulata Republike Srbije, uz tendenciju da ona bude instalirana u svim DKP-ima sa izuzetkom misija i kulturno informacionog centra.

Kada je reč o procesu evropskih integracija, ministar Dačić istakao je da su do sada završeni eksplanatorni i bilateralni skrininzi za 28 poglavlja, kao i da se očekuje da proces skrininga bude završen do kraja marta 2015. godine.

Od planiranih aktivnosti za mart mesec, najavljena je poseta Letoniji, zakazana za 6. i 7. mart, kada će se ministar Dačić susresti sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Dačić najavio je sastanak Zapadnobalkanske šestorke („WB6") u Prištini, ali i naglasio da još nema zvanične potvrde ni poziva za učešće na ovom sastanku.

U svojstvu predsedavajućeg OEBS-u, 26. marta, ministar će otvoriti Konferenciju o zaštiti bezbednosti i integriteta novinara u regionu OEBS-a, koja se održava u Beogradu. Konferencija je, inače, prvi skup koji organizuje Srbija, kao predsedavajuća OEBS-u.

Na poziv hrvatske ministarke spoljnih i evropskih poslova Vesne Pusić, ministar će 11. marta boraviti u zvaničnoj poseti Hrvatskoj.

Takođe, od skorašnjih poseta stranih zvaničnika Beogradu, očekuje se poseta ministra za spoljne poslove i međunarodnu saradnju Italije Paola Djentilonija 31. marta.

Zajedno sa ministrom odbrane Bratislavom Gašićem, ministar Dačić posetiće sedište NATO-a u Briselu 18. marta, a tom prilikom imaće susret sa generalnim sekretarem NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Ova poseta je dogovorena nakon što je Vlada Srbije na sednici 20. decembra 2014. usvojila Individualni akcioni plan partnerstva RS – NATO (Individual Partnership Action Plan – IPAP), a dokument je 15. januara 2015. usvojio i Severnoatlantski savet (NAC) NATO. Time je procedura usvajanja IPAP-a bila okončana. Nakon usvajanja IPAP-a ovom posetom se podiže politički dijalog Republike Srbije i NATO-a na još viši nivo.

Na poziv šefa Stalne delegacije Narodne skupštine Republike Srbije pri Parlamentarnoj skupštini NATO, Dragana Šormaza, šef srpske diplomatije obratiće se 31. marta učesnicima 88. Rouz-Rot seminara Parlamentarne skupštine NATO-a u Beogradu, kada će govoriti o evropskim integracijama Republike Srbije i predsedavanju naše zemlje OEBS-u.

Ministar spoljnih poslova je na današnjoj konferenciji za novinare takođe istakao značaj mera štednje i racionalizacije troškova koje se primenjuju i u Ministarstvu spoljnih poslova, tako da su ukinute sve reprezentacije u našim ambasadama prilikom poseta srpskih zvaničnika inostranstvu.