gototopgototop
четвртак, 05. фебруар 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
САД поновиле подршку Влади Србије на путу евроинтеграција
+ larger fontnormal font- Smaller font
dacic -_nulandПрви потредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић првог дана посете САД-у састао се са високим представницима америчке администрације, представницима Конгреса и Сената.

Министар Дачић разговарао је се са помоћником државног секретара САД-а Викторијом Нуланд, са конгресменима и члановима Српског кокуса у Конгресу, конгресменом Емануелом Кливером, као и са сенатором Крисом Марфијем.

„На састанцима је истакнута подршка САД-а Влади Србије на путу евроинтеграција. Сједињене Државе подржавају начин на који Србија председава ОЕБС-у и настојања Владе Србије да Србија буде регионални фактор стабилности, и у том смислу ће наставити да дају своју подршку Србији", изјавио је шеф српске дипломатије након састанака и додао да САД подржавају реформе у Србији.

„Оно што нас радује јесте све мање отворених питања и проблема са којима се суочавамо у нашим односима. Позвао сам сенаторе и конгресмене да дођу у Србију, а очекујем и разговоре са Стејт департментон у наредним недељама на Минхенској безбедносној конференцији, као и крајем месеца у Конгресу са Хелсиншким одбором САД-а."

Шеф српске дипломатије присуствоваће данас 63. националном молитвеном доручку, док ће сутра учествовати на седници Савета безбедности Уједињених нација на којој ће бити разматран извештај УНМИК-а. Том приликом министар Дачић састаће се са генералним секретаром ове организације Бан Ки-муном, као и са кинеским амбасадором који ће председавати седници Савета безбедности.