gototopgototop
petak, 05. decembar 2014. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić sa šefovima diplomatija Rusije, Turske, Švedske i Moldavije o predsedavanju Srbije OEBS-u
+ larger fontnormal font- Smaller font
lavrovTokom zasedanja Ministarskog saveta OEBS, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić imao je bilateralne susrete sa ministrima spoljnih poslova Rusije, Turske, Švedske i Moldavije. Glavna tema razgovora bila je predsedavanje Srbije OEBS-u 2015. godine, za koje je pružena podrška ministara. Pored toga razmotren je i niz bilateralnih pitanja.
Tokom razgovora ministra Dačića sa Sergejem Lavrovim, ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije, razmatrana su pitanja od interesa za bilateralne odnose Srbije i Rusije, a u svetlu pripreme za njegovu predstojeću posetu Moskvi. Takođe razgovarano je i o aktuelnim pitanjima od važnosti za predsedavanje Srbije OEBS-u.
U razgovoru sa turskim kolegom Mevlutom Čavušoglom, šef srpske diplomatije dobio je uveravanja da će turska strana učiniti sve kako bi se počinioci ubistva srpskog navijača hitno priveli pravdi. Potvrđena je važnost međusobne saradnje, a ministar Čavušoglu pozvao je Dačića da poseti Tursku.
Prilikom susreta sa ministrom spoljnih poslova Moldavije Natalijom German dogovorena je poseta ministra Dačića Moldaviji i razmotrene mogućnosti skorog nastavka pregovora o rešavanju konflikta u Pridnjestrovlju u formatu 5+2, kojima je u svojstvu specijalnog predstavnika predsedavajućeg tokom švajcarskog predsedavanja OEBS-u predsedavao ambasador Radojko Bogojević.
Sa kopredsedavajućima Minsk grupe, ambasadorima SAD Džejmsom Vorlikom, Ruske Federacije Igorom Popovim i Francuske Pjerom Andrjuom, kao i ličnim predstavnikom predsedavajućeg OEBS za konflikt u Nagorno Karabahu Andržejom Kaspržikom ministar Dačić je razgovarao o modalitetima međusobne saradnje tokom predsedavanja Srbije OEBS-u.