gototopgototop
utorak, 18. novembar 2014. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić se sastao sa komesarom Hanom u Briselu
+ larger fontnormal font- Smaller font
Dačić - HanNa marginama Konferencije povodom pokretanja Strategije EU za Jadransko-jonski region, koja je danas održana u Briselu, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić sastao se evropskim komesarom za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesom Hanom.

Ministar Dačić čestitao je komesaru Hanu na preuzimanju nove dužnosti i istakao važnost činjenice da je predstavnik Austrije, države koja snažano podržava proširenja EU, na čelu ovako značajnog resora.

Šef srpske diplomatije naglasio je da Austrija, kao sused regiona Zapadnog Balkana, dobro poznaje istoriju, kulturu i politiku regiona i razume da se ovaj deo Balkana nalazi pred velikim izazovima, kao i da će sve to imati značajne implikacije na čitavu EU, njenu budućnost i razvoj.

Na konferenciji za novinare, održanoj posle sastanka, komesar Han naglasio je da od Srbije nije traženo da se pridruži sankcijama Rusiji, dodajući da to pitanje nije povezano sa otvaranjem poglavlja u procesu proširenja. Han je novinarima rekao da je takva odluka suverena stvar Vlade Srbije, ali da Brisel očekuje da naša zemlja do stupanja u članstvo usaglasi svoju spoljnu politiku sa EU.

Šef srpske diplomatije, izrazio je uverenje da će poglavlje 32, koje se odnosi na finansijsku kontrolu, vrlo brzo biti otvoreno i dodao da skoro sve članice EU to podržavaju.

Dačić i Han su nakon današnjeg susreta u Briselu izjavili da će razgovore nastaviti već u četvrtak kada je predviđeno da komesar Han poseti Beograd.

Sastanak ministra Dačića sa komesarom Hanom

 

Izjava ministra Dačića nakon sastanka sa komesarom Hanom


Izjava komesara Hana nakon sastanka sa ministrom Dačićem