gototopgototop
среда, 11. јун 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Састанак Дачић – Фрај
+ larger fontnormal font- Smaller font
Дачић – ФрајПрви потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић састао се данас са послаником Хришћанско-демократске уније немачког Бундестага Торстеном Фрајом.

Истичући значај унапређивања билатералне сарадње две земље, саговорници су се сложили да је данашња посета премијера Александра Вучића Берлину веома значајна за Србију.

Током разговора, шеф српске дипломатије информисао је саговорника о преговарачком процесу Србије о чланству у Европској унији, као и о нашој позицији у вези са отварањем појединих преговарачких поглавља.

Фрај је истакао да је у преговарачком процесу о чланству Србије у ЕУ важна добра припрема како би се обавезе испуниле и примениле, а да се време може добити паралелним преговорима о више поглавља.

Дачић се осврнуо и на управо одржане парламентарне изборе на Косову и Метохији и нагласио значај оснивања Заједнице српских општина. Изразио је очекивање да политика Владе Србије и у погледу преговарачког процеса са ЕУ и процеса нормализације односа са Приштином убудуће наилази на више разумевања и подршку немачких посланика, поготово из редова Хришћанско-демократске уније. Заложио се и за јачање парламентарне сарадње и позвао посланике Бундестага да чешће посећују Србију.

Торстен Фрај, који је члан парламентарних одбора за спољну политику и ЕУ, као и Радне групе посланичке групе ЦДУ/ЦСУ за спољну политику и један од известилаца за Србију, борави у првој посети нашој земљи, са циљем да се на лицу места увери у посвећеност Владе чланству земље у ЕУ и нормализацији односа са Приштином, о чему ће обавестити своје колеге посланике по повратку у Берлин.

Кључне речи: Немачка Ивица Дачић