gototopgototop
петак, 24. октобар 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Министар Дачић на прослави Дана Уједињених нација
+ larger fontnormal font- Smaller font
dan unГовор првог потпредседника Владе и министра спољних послова Републике Србије Ивице Дачића на прослави Дана Уједињених нација који је одржан данас у Београду:

„Даме и господо,
Драги пријатељи,

Велика ми је част и задовољство да и ове године, у име Владе Републике Србије, отворим прославу Дана Уједињених нација у Србији. Уједно користим ову прилику да се захвалим сталном координатору Тима УН у Републици Србији, г-ђи Ирени Војачковој Солорано на сарадњи и подршци коју су нам пружили Тим УН и УН агенције у протеклом периоду у превазилажењу изазова са којима се суочавала Република Србија, посебно на брзој и ефикасној помоћи, коју су нам указали приликом мајских катастрофалних поплава.

Република Србија придаје изузетан значај раду Уједињених нација. Ово је најважнија међународна организација за нашу земљу, у чијем смо оснивању учествовали после Другог светског рата и чије принципе и циљеве у пуној мери поштујемо. Незаменљива је улога УН као универзалне међународне организација, посвећене очувању мира и стабилности у свету и развоју човечанства у целини. Србија посебан значај придаје присуству и статусно-неутралном деловању Мисије УН на КиМ (УНМИК), на основу Резолуције СБ УН 1244, као и свих агенција, тела и програма УН, нарочито када се има у виду дијалог који се води између Београда и Приштине уз посредовање ЕУ.

Веома смо задовољни што је Конференција о учешћу региона у мировним операцијама УН одржана ових дана у Београду. Захвалио бих се представнику Генералног секретара УН за Србију и шефу београдске канцеларије УН, господину Питеру Дуеу, на покретању ове иницијативе и препознавању потенцијала и спремности Републике Србије да доприноси и промовише мир у региону и шире. Западни Балкан, који је био зона деловања мировних операција, прерастао је у регион из којег се извози стабилност, о чему сведочи запажено учешће Републике Србије у бројним мировним мисијама широм света.

Влада Републике Србије сарађује са око 20 специјализованих агенција и организација Уједињених нација на многим развојним и политичким процесима и активностима од значаја за цео регион. Влада Републике Србије и Тим УН у Србији су пре неколико недеља започели консултације о утврђивању новог Оквирног партнерства Владе Републике Србије и УН за период од 2016. до 2020. године. Нови програм партнерства и сарадње са УН агенцијама је важан и за поспешивање и унапређење претприступних преговора за чланство Србије у Европској унији, као и за укупан економски и социјални развој наше земље у свим областима.

Као чланица Економско-социјалног савета УН од ове године, Србија активно учествује у спровођењу Миленијумских развојних циљева и формулисању Глобалне развојне агенде кроз утврђивање нових развојних циљева и подциљева за период од 2015. до 2030. године. Сарадња са Тимом УН и агенцијама УН у Републици Србији на овoм пољу је од изизетног значаја. Осим тога, Републике Србија и УН посебно сарађују на пројектима који су усмерени на јачање регионалне стабилности и сарадње, решавање питања избеглих и интерно расељених лица, на побољшање положаја рањивих група и на ублажавање последица климатских промена. Очекујемо да у сарадњи са Тимом УН убрзо постигнемо одржива решења на нивоу Републике Србије за смањење ризика од природних катастрофа.

Република Србија је изабрана од стране Уједињених нација да буде једна од шест земаља које учествују у консултацијама о односу и доприносу културе развоју, што ће омогућити бројним чиниоцима да изнесу своје виђење улоге културе и њене интеграције у Глобалну развојну агенду након 2015. године. Непобитно је да култура има значајну улогу у покретању и стварању оквира за одрживи развој. У консултацијама ће бити разматрани допринос културе смањењу сиромаштва, унапређењу образовања, родној равноправности, одрживим градовима, животној средини, развоју инклузивног друштва и помирењу. Сматрамо да култура треба да прожима глобалне развојне циљеве у целини.

Даме и господо,

На стогодишњицу обележавања почетка Првог светског рата, свет је суочен са новим и компелкснијим претњама и изазовима. Озбиљно забрињава опасност од ширења епидемија еболе која је већ узела више хиљада живота у западној Африци. Безбедносни изазови у Украјини, као и ширење међународног тероризма у Сирији и Ираку, где прети опасност од терористичке организације „Исламска држава" захтевају посебан мултилатералан ангажман и ефикасно деловање УН. Економска неизвесност у контексту опоравка од глобалне економске кризе, чије се последице и даље осећају, представља посебан проблем. Данас су УН потребније свету више но икад пре, јер је улога ове међународне организације у решавању нагомиланих горућих проблема са којима се свет суочава незаобилазна и од суштинске важности. Република Србија настоји да у УН да пун допринос у правцу њиховог превазилажења.

Дозволите ми да на крају честитам Дан Уједињених нација нашим партнерима из ове светске организације и поново укажем да ће Република Србија као и до сада наставити да буде поуздан партнер и пријатељ УН."