gototopgototop
четвртак, 23. октобар 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Завршен неформални министарски састанак Западног Балкана
+ larger fontnormal font- Smaller font

Министри спољних послова Западног БалканаЗападни Балкан наставља да сарађује, јер нам је циљ заједнички – да осигурамо безбедно окружење, политичку стабилност и економски просперитет за цео регион, чиме бисмо обезбедили бољи живот за све наше грађане, као и нашу европску перспективу, закључено је на неформалном састанку министара спољних послова и економије Западног Балкана одржаном у Београду.

Министри су разматрали  програме који могу да подстакну привредни раст и привуку директне стране инвестиције у регион,  побољшају структурне реформе, регионалну сарадњу и инфраструктурне пројекте.

Данашњи скуп, насловљен „Економско управљање и повезаност", наставак је разговора вођених на неформалном састанку у Котору јула ове године, консултација на маргинама ГС УН у Њујорку прошлог месеца и на Берлинској конференцији на високом нивоу посвећеној Западном Балкану 28. августа 2014. године.

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић рекао је, отварајући скуп, да се од самог лансирања иницијативе за одржавање састанака у овом формату показало да она има специфичну корист за оснажено деловање, дијалог и сарадњу у региону. На крају, шеф српске дипломатије посебно се захвалио одлазећем европском комесару за проширење Штефану Филеу што је својим преданим ангажовањем допринео како чињеници да овај формат у потпуности заживи, тако и јачању веза нашег региона и Европске уније у целини.

Комесар Филе пренео је да је Европска комисија спремна да подржи бољу транспортну и енергетску повезаност ЗБ, и да ће у ту сврху наменити милијарду евра кроз ИПА фондове, те обезбедити повољне кредите међународних институција у износу од 10 милијарди евра до 2020. године. Боља повезаност региона и свеобухватне економске реформе послаће снажан сигнал потенцијалним инвеститорима, сматра одлазећи европски комесар за проширење.

На крају састанка усвојена је заједничка изјава, која предвиђа да регион, у сарадњи са Европском комисијом, координира економску сарадњу и снажније се повеже на пољу привреде, стварајући тако простор за економски раст и отварање нових радних места.