gototopgototop
понедељак, 20. октобар 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Говор министра Дачића на Регионалном скупу о учешћу земаља Западног Балкана у мировним операцијама УН
+ larger fontnormal font- Smaller font
Скуп о учешћу земаља западног Балкана у мировним операцијама УН„Одржавање округлог стола о мировним операцијама у Београду сматрамо признањем Уједињених нација за наше досадашње учешће у одржавању мира у свету", рекао је први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић отварајући скуп који је окупио високе званичнике УН, земаља из региона и преко 20 земаља-партнера у мировним операцијама.

„Уважене екселенције,
Поштовани гости,
Даме и господо,

Изузетна ми је част да вам пожелим добродошлицу у име Републикe Србије и Министарства спољних послова, које је са УН канцеларијом у Београду организатор овог значајног скупа.
Одржавање овог скупа у Београду сматрамо признањем Уједињених нација за досадашње учешће и залагање Републике Србије у одржавању мира у свету, нарочито кроз ангажман припадника Војске Србије, полиције и медицинских тимова у седам мировних мисија УН.
Желео бих да се захвалим подсекретару Уједињених нација за мировне операције господину Ерве Ладсусу који је својим доласком и учешћем на конференцији пружио недвосмислену подршку УН, не само Србији, већ свим земљама нашег региона, да наставе свој активан ангажман у очувању мира у свету, као и на плану јачања партнерске сарадње земаља региона.

Даме и господо,

Мировне мисије представљају централну активност Уједињених нација и изузетно важан инструмент за постизање дугорочне стабилности широм света. На растући значај мировних операција указано је и током Самита о мировним мисијама одржаног у Њујорку током генералне дебате 69. заседања Генералне скупштине УН, на којем је Србија активно учествовала.
Својим ангажманом у мировним мисијама Уједињених нација, Србија жели да допринесе промоцији одрживог мира, стабилности и развоја, што су основе за превенцију конфликата. Србија остаје искрено и недвосмислено опредељена да буде партнер свим земљама региона, свакој чланици УН, која активним ангажманом и кроз сарадњу доприноси миру и просперитету у свету.
Мандат мировних операција је, за разлику од ранијег периода, сада далеко диверзификованији и обухвата, како превенцију сукоба и одржавање мира, тако и постконфликтну реконструкцију и развој. Због комплексности овог изазова неопходан je свеобухватан приступ - јасна визија, развијање партнерских односа, продубљивање сарадње, али и усклађенија координација Савета безебдности и других органа УН. У том смислу, сматрамо нарочито значајном иницијативу генералног секретара УН да се изради Преглед мировних мисија УН који ће бити представљен 2015. године.
Претње миру и стабилности широм света постају све учесталије и интензивније. Уједињене нације су тренутно ангажоване у 16 мисија и терет на Департману за мировне операције, којим руководи подсекретар Ладсус, све је већи и комплекснији. Обавеза је свих нас, држава чланица УН, да дамо што већи допринос, како би Уједињене нације ефикасно извршиле своју суштинску обавезу очувања мира.

Поштовани гости,

Србија се залаже за проактиван мултилатерализам, и као најзначајнији сегмент своје спољне политике види регионалну сарадњу и регионалне интеграције без којих, сматрамо, нема просперитета и стабилности у правом смислу те речи.
Економски и социјални развој не могу бити остварени без одлучног суочавања за безбедносним изазовима модерног света. Извесно је да изгледи за напредак на безбедносном и развојном плану у великој мери зависе од ширег глобалног окружења, али понајвише од међусобног уважавања и сарадње. Да би се на ове изазове одговорило на свеобухватан и одговарајући начин, потребан је координиран и енергичан одговор свих чланица УН. Мировне операције УН континуирано се мењају и еволуирају у мултидимензионалне подухвате. Поред неопходне политичке подршке свих нас, за успешну реализацију мисија од суштинског су значаја ефективно коришћење људских, финансијских и логистичких средстава и нових технологија. Као земља контрибутор мировних снага, Република Србија се залаже и подржава континуиран дијалог у оквиру УН, који тежи унапређењу резултата и ефикасног функционисања мировних мисија у складу са новим изазовима и захтевима модерног доба.

Даме и господо,

Успешно одржавање мира је заједничка одговорност коју сви ми делимо и захтева непрекидан ангажман и посвећеност свих актера који учествују у припреми и реализацији мировних операција, како би се подигла способност УН да пруже конкретне резултате у комплексним и осетљивим приликама на терену.
Да би постављени циљеви били остварени у целости, сви кључни чиниоци мировних операција морају да дају свој активан допринос и да ојачају овај партнерски однос. У том контексту Србија дели мишљење о потреби ширења круга контрибутора, укључујући појачани ангажман земаља региона којем земља домаћин конкретне мисије припада, како би се обезбедила већа ефикасност и брже успостављање мира.
Водећи рачуна о политичкој посвећености мировним операцијама и њиховој оперативности, у финансијском и сваком другом смислу, морамо обезбедити већу сарадњу са регионалним актерима, бољу координацију и усклађивање приоритета, како би се нарочито у светлу актуелних деловања терористичких организација, што ефкасније и сигурније спровели мандати мировних мисија и заштитили њихови припадници.

Пошовани гости,

Као што вам је свима познато, у складу са резолуцијом Савета безбедности УН 1244, на територији наше покрајине, Косова и Метохије, активна је Мисија УНМИК, која у сарадњи са другим међународним актерима, КФОР и ЕУЛЕКС, има примарну одговорност за безбедност, мир и стабилност на терену. Статусно-неутрално деловање УНМИК, као и свих организација, тела и програма УН присутних на Косову и Метохији, базирано на резолуцији 1244, посебно је значајно са становишта подршке дијалогу који се води између Београда и Приштине, као и имплементацији договореног.
Мисија УН на Косову и Метохији има посебан значај за повратак интерно-расељених лица и обезбеђивање сигурности за све, а нарочито за неалбанско становништво коме је УНМИК једини гарант опстанка.

Уважене екселенције,

Република Србија придаје велики значај деловању УН на плану промоције и очувања мира и безбедности у свету и опредељена је да настави свој активан ангажман у систему колективне безбедности. На тај начин са своје стране конкретно доприносимо пројектовању и изградњи повољног безбедносног окружења на глобалном и регионалном нивоу и настављамо традицију учешћа Југославије у мировним операцијама УН, започету још 1956. године.
Србија је лидер у нашем региону по обиму учешћа у мировним операцијама, а налази се на осмом месту држава контрибутора на европском континенту. Међу десетинама хиљада припадника мировних снага Уједињених нација, под заставом УН служи преко 200 њих из Србије.
Србија од 2003. године континуирано ради на квалитативном и квантитативном унапређењу учешћа у мировним операцијама. Разматрамо да још значајније повећамо своје учешће у мисијама под окриљем УН, што показује и недавно усвојени Годишњи план о употреби Војске Србије и других снага одбране у мултинационалним операцијама. О конкретним плановима ће Вам више говорити мој колега министар одбране Републике Србије Братислав Гашић.

Даме и господо,

Имајући у виду да је Република Србија део региона који је прошао кроз веома тежак и изазован период, процесу изградње и очувања мира прилазимо са посебном одговорношћу. У том контексту, промовишемо и регионалну сарадњу, међусобно помирење и разумевање, веома свесни да мир и стабилност немају алтернативу и да је лако подстаћи стара неповерења, а знатно теже изградити истинско разумевање. Регионална сарадња представља најбољу основу и полазиште сваке изградње дуготрајног мира и његовог очувања, посебно у контексту нашег региона који сада може да буде и извозник мира. Верујемо да државе из региона могу дати важан допринос оперативности и ефикаснијем функционисању мировних мисија и у другим деловима света. Поздрављамо и повећану пажњу која се придаје улози регионалних организација у мировним мисијама.

Уважене екселенције,

Сви ми заједно делимо одговорност за просперитет, стабилност и безбедност нашег региона, али такође својим искуствима можемо значајно допринети и настојањима за постизање помирења, сарадње и разумевања и у другим регионима.

Република Србија ће наставити да буде партнер свима који су спремни да ангажовањем кроз Уједињене нације допринесу очувању међународног мира и безбедности.

Захваљујем вам се на пажњи и желим успешну и продуктивну размену мишљења."