gototopgototop
петак, 26. септембар 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Њујорк: Министар Дачић говорио на скупу о мировним операцијама
+ larger fontnormal font- Smaller font
Министар Дачић на скупу о мировним операцијама„Србија придаје велики значај улози Уједињених нација у промовисању међународног мира, и лидер је у свом региону по учешћу у мировним операцијма, а налази се и у првих десет земаља на европском континенту", рекао је први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић у говору на скупу о мировним операцијама којим је данас, на маргинама 69. заседања Генералне скупштине Уједињених нација, председавао потпредседник САД Џозеф Бајден. Министар Дачић додао је да ће се у Београду крајем октобра одржати регионални скуп на високом нивоу о сарадњи земаља Западног Балкана у мировним операцијама УН.

"Господине председавајући,
Уважене екселенције,
Даме и господо,

Као земља контрибутор мировних снага, Република Србија подржава одржавање овог састанка и континуирани дијалог у оквиру УН, чији је циљ унапређење функционисања мировних мисија УН широм света. Желео бих да се захвалим на свесрдном ангажману генералном секретару Бан Ки-муну и подсекретару за мировне операције Ладсусу, као и Председнику Руанде, Премијеру Јапана и Потпредседнику Сједињених Држава, који су иницирали овај значајан скуп.

Србија придаје велики значај улози Уједињених нација у промовисању и одржавању међународног мира и безбедности. Као одговоран члан међународне заједнице активно доприноси мировним операцијама УН, чиме показује и своју посвећеност основним циљевима Организације на плану успостављања и очувања мира и безбедности у свету.

Мировне операције су један од најзначајнијих инструмената Уједињених нација за очување међународног мира и безбедности. Оне су јединствено средство од изузетне помоћи земљама у транзицији из конфликта ка трајном и одрживом миру.

Да би се на ове изазове одговорило на ефикасан и свеобухватан начин, потребан је координиран и енергичан одговор свих чланица УН. Поред неопходне политичке подршке, за успешну реализацију мисија од суштинског су значаја ефективно коришћење расположивих људских, финансијских и логистичких капацитета. Наш циљ треба да буду - јасно утврђене приоритетне потребе мисије и земље домаћина, како би се избегла већа одступања између идентификованих циљева и практичних резултата на терену.

Мировне операције УН континуирано се мењају и еволуирају у мултидимензионалне подухвате. Неопходно је обезбедити да постојећи финансијски и људски ресурси у оквиру система УН буду искоришћени на најоптималнији начин. Такође, изузетно је важно да се мобилишу додатни капацитети да би се побољшало деловање мисија на терену.

Господине председавајући,

Одржавање мира је заједничка одговорност свих нас. То захтева континуиран ангажман и посвећеност свих актера који учествују у припреми и реализацији мировних операција у циљу оптимализације резултата у комплексним и осетљивим приликама на терену.

Овакво деловање подразумева шире стратегије у оквиру којих би требало да се обједине напори, како на плану одржавања, тако и на плану изградње мира. Тиме ће се допринети проналажењу адекватног одговора на међусобно повезана питања безбедности и развоја, што представља најбољу превенцију од обнављања конфликата. Снажно се залажемо и за ПРОМОЦИЈУ ВЕЋЕГ УЧЕШЋА ЖЕНА У МИРОВНИМ ОПЕРАЦИЈАМА.

Србија подржава институционалне реформе које је покренуо Генерални секретар УН које подразумевају стратешку ревизију и анализу мировних операција. Са своје стране, даћемо пун допринос да се реформа оконча у што краћем периоду са циљем повећања ефикасности мировних снага.

Морамо се озбиљно суочити са чињеницом да се, у контексту у којем је буџет за мировне операције УН достигао историјски врхунац, мисије са друге стране суочавају са константним смањењем буџета, што директно угрожава њихову оперативност и успешно деловање на терену. Сходно томе, директно се угрожава и извршење поверених им мандата. Наш циљ треба да буде одржање и јачање квалитета и одрживости мировних мисија. У реализацији тога морамо обезбедити већу сарадњу са регионалним организацијама и актерима, координацију и усклађивање приоритета и напора.

Уважене екселенције,

Част ми је да говорим у име земље која је лидер у свом региону по учешћу у мировним операцијма, а налази се и у првих десет земаља на европском континенту које пружају подршку и учествују у мировним мисијама широм света. Међу десетинама хиљада припадника мировних снага Уједињених нација, под заставом УН служи преко 200 припадника оружаних снага Србије, а разматрамо и да још значајније повећамо учешће.

Србија планира да најскорије повећа ниво ангажовања у оквиру UNIFIL, упућивањем вода за заштиту снага (32 лица), али и да започне нова ангажовања, попут учешћа у мировној операцији УН у Централноафричкој Републици (MINUSCA), што је планирано за крај ове године, где планирамо да упутимо 68 лица, штабних официра и војних посматрача. Поред већ закључених аранжмана, Србија планира да у врло скорој будућности закључи и меморандум о разумевању за ангажовање пољске болнице у ЦАР. У Београду ће се крајем октобра одржати регионални скуп на високом нивоу о сарадњи земаља Западног Балкана у мировним операцијама УН.

Имајући у виду да је Република Србија део региона који је прошао кроз веома изазован период, процесу изградње и очувања мира прилазимо са посебном одговорношћу. У том контексту, промовишемо регионалну сарадњу, помирење и разумевање као најбољу основу изградње дуготрајног мира.

Желео бих и овом приликом да одам признање свим учесницима мировних операција УН, који ризикују своје животе за узвишене циљеве мира. Србија остаје партнер свакој чланици УН која активним ангажманом и кроз сарадњу тежи да допринесе миру и просперитету у свету.

Захваљујем Вам на пажњи."

Кључне речи: Ивица Дачић УН