gototopgototop
četvrtak, 25. septembar 2014. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Dačić u govoru na sednici SB UN obećao podršku Srbije borbi protiv terorizma
+ larger fontnormal font- Smaller font
Savet bezbednosti UNGovor prvog potpredsednika vlade i ministra spoljnih poslova Republike Srbije Ivice Dačića na sednici Saveta bezbednosti posvećenoj pretnjama miru i bezbednosti u svetu usled terorističkih akata stranih boraca-terorista:

„Gospodine predsedavajući,

Pridružujem se prethodnim govornicima u izražavanju zahvalnosti zbog sazivanja ove sednice Saveta bezbednosti radi razmatranja jednog pitanja od najvećeg regionalnog i globalnog značaja - pretnje miru i bezbednosti u svetu koju predstavljaju strani borci-teroristi. Takođe izražavam posebnu zahvalnost Vama kao predsedavajućem što ste svojim vođenjem današnje sednice Saveta obezbedili pravac i ozbiljnost poruke koju nameravamo da pošaljemo.

Srbija kao jedan od njenih sponzora pozdravlja usvajanje Rezolucije o stranim terorističkim ratnicima, za koju smatramo da će ići daleko u borbi protiv svih oblika i manifestacija terorizma kao najveće pretnje miru i bezbednosti u svetu. Uvereni smo da će ova rezolucija, kao i rasprava, ojačati saradnju svih država članica UN u borbi protiv terorizma i ekstremizma.

Terorističke pretnje su pojačane tokom protekle decenije a aktivnosti ekstremista bilo koje vrste i bilo gde našle su pogodno tle u uslovima nestabilnih političkih prilika i odsustva društveno-ekonomske perspektive. Pitanje terorizma je složeno pitanje i traži koordinaciju aktivnosti i jednako posvećivanje pažnje svim njegovim aspektima, kako na nacionalnom tako i na međunarodnom planu. Koreni terorizma su višestruki i široko rasprostranjeni. Oni obuhvataju verski fanatizam, socijalno isključivanje, posebno etničkih i verskih manjina, neujednačen pristup obrazovanju i nemogućnost zapošljavanja, kao i nepostojanje ekonomskih šansi.

Borba protiv terorizma, g. predsedavajući, biće duga i teška i samo vojne mere neće biti dovoljne. Potreban je višedimenzionalan pristup i mi stoga pozdravljamo današnje usvajanje ove rezolucije. Zabrana regrutovanja i prebacivanja stranih ratnika na osnovu nacionalnih zakona, kontrola tokova novca i oružja, kao i angažovanje lokalnih zajednica u borbi sa ekstremistima su samo neke od višeslojnih mera koje predviđa ova rezolucija.

I Srbija se suočava sa problemom stranih boraca - krajem devedesetih godina prošlog veka, ekstremistički borci su se pridružili secesionistima u južnoj srpskoj pokrajini Kosovu i Metohiji. Danas radikalni sveštenici u sve većem broju propovedaju veru u Raškoj oblasti u jugozapadnoj Srbiji i na Kosovu i Metohiji u verskim centrima koji se finansiraju iz inostranstva i u kojima se regrutuju mladi za navodne verske ratove.

G. predsedavajući,

Moja zemlja ulaže neprestane napore u suzbijanju terorizma – već odavno je sankcionisano pranje novca i finansiranje terorizma, a Krivični zakon se sada menja i dopunjuje kako bi borci o kojima je reč, kao i oni koji ih vrbuju i finansiraju, bili oštro kažnjeni zatvorskim kaznama.

Na kraju, dozvolite mi da ponovim spremnost moje zemlje da pojača saradnju sa svim zemljama u regionu i šire i da koordiniramo naše aktivnosti u tom smislu.

Hvala, g. predsedavajući."