gototopgototop
utorak, 16. septembar 2014. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
„Srbija potpuno spremna za pregovarački proces“, istakao Dačić u razgovoru sa Ferhojgenom
+ larger fontnormal font- Smaller font
Dačić - FerhojgenPrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić razgovarao je danas sa Ginterom Ferhojgenom, istaknutim članom Socijaldemokratske partije Nemačke, bivšim poslanikom Bundestaga i nekadašnjim evropskim komesarom za proširenje, kao i industriju i preduzetništvo. Fehojgen boravi u Beogradu povodom učešća na konferenciji „EU i Zapadni Balkan 2020".

Tokom sastanka, ministar Dačić istakao je da je prvi spoljnopolitički prioritet Srbije članstvo u Evropskoj uniji i dodao da je naša zemlja potpuno spremna za pregovarački proces. Šef srpske diplomatije izrazio je nadu da će Ferhojgen svojim iskustvom pomoći Srbiji na putu ka EU i naglasio da je naša zemlja spremna za jačanje sveukupnih bilateralnih odnosa sa SR Nemačkom.

Ferhojgen je poručio da EU treba da nastavi sa politikom proširenja, jer je to u interesu svih članica Unije, kao i da perspektiva članstva predstavlja veliki podsticaj sprovođenju političkih, ekonomskih i društvenih reformi u zemljama kandidatima za članstvo. Političke odluke moraju imati prednost u odnosu na birokratska i tehnička pitanja, smatra on, kao i da je Srbija sada spremnija za članstvo nego što su to bile zemlje koje su postale članice EU 2004. godine i kasnije. Ferhojgen je sopštio da oseća snažnu obavezu da se založi za Srbiju u EU i da će to i činiti, između ostalog, i zato što smatra da ponašanje prema našoj zemlji u prethodnom periodu nije uvek bilo korektno.

Ključne reči: Nemačka Ivica Dačić