gototopgototop
понедељак, 15. септембар 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Србија и Македонија потписале Споразум о заједничком коришћењу ДКП-а
+ larger fontnormal font- Smaller font
Дачић у МакедонијиПрви потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић борави данас у првој званичној посети Републици Македонији од ступања на функцију шефа српске дипломатије.

Министар Дачић састао се са председником Републике Македоније Ђорђом Ивановим, министром спољних послова Николом Попоским, као и са председником Собрања Трајком Вељаноским.

Двојица министара потписала су Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Македоније о заједничком коришћењу просторија дипломатско – конзуларних представништава.

Након састанака, министар Дачић је на конференцији за новинаре оценио да су односи две земље последњих година у великом успону и да би такву врсту сарадње требало наставити.
„Србија и Македонија су пријатељске земље и интерес нам је да наши односи буду што бољи. Србија подржава европску будућност Македоније и сматра да је овај регион неоправдано годинама потцењиван у односу на друге делове Европе", истакао је Дачић и додао да очекује да се ускоро у Македонији одржи и друга заједничка седница влада двеју земаља.
Дачић је посету Скопљу искористио да позове македонског премијера Николу Груевског да 16. и 17. децембра у Београду присуствује сусрету кинеског премијера са премијерима 16 земаља централне, источне и југоисточне Европе. Он је најавио да ће се са шефом македонске дипломатије Попоским поново срести већ следеће недеље у Њујорку, на маргинама Генералне скупштине УН, где ће бити одржан састанак министара спољних послова Западног Балкана, као и следећег месеца на скупу у Београду, на коме ће, осим министара спољних послова, учествовати и министри економије.

Министар Дачић оценио је да ће потписани Споразум о заједничком коришћењу просторија дипломатско – конзуларних представништава омогућити рационално располагање ресурсима и најавио да би ускоро требало да се дефинише у којим ће то земљама бити.

„Србија и Македонија су важни економски партнери чији обим размене износи око 850 милиона евра годишње", нагласио је Дачић, и додао да је у интересу обе земље да заједнички наступају на трећим тржиштима.