gototopgototop
петак, 12. септембар 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Састанак мнистра Дачића са шефом Канцеларије УН у Београду Питером Дуеом
+ larger fontnormal font- Smaller font
dacic-dueПрви потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачаћ примио је данас Питерa Дуеа, представника Генералног секретара Уједињених нација и шефа Канцеларије УН у Београду.

Тема разгoвора била је сарадња наше земље са УН у имплементацији резолуције Савета безбедности УН 1244. Министар Дачић указао је на важност доследног поштовања принципа статусне неутралности међународног присуства на Косову и Метохији, чији је гарант УНМИК. Такође, указао је на потребу несмањене улоге УНМИК на терену, посебно у контексту пружања подршке дијалогу Београда и Приштине.

Саговорници су разменили мишљења и о активностима Републике Србије у мировним операцијама УН, као и о намери даљег ширења активности Србије на том плану. Питер Дуе истакао је да се Србија по свом ангажману издваја као лидер у региону Западног Балкана, те да се налази међу првих десет европских земаља по броју војног и полицијског особља у мировним мисијама УН.

Обострано је оцењено да ће предстојећи регионални округли сто о мировним операцијама УН, који се 20. и 21. октобра одржава у Београду, у организацији УН и Србије, представљати користан форум за разматрање даљег доприноса земаља региона промоцији мира и безбедности у свету.
Кључне речи: Ивица Дачић УН