gototopgototop
petak, 22. avgust 2014. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Republika Srbija zadovoljna rezultatima Donatorske konferencije
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ministarstvo spoljnih poslovaMinistarstvo spoljnih poslova Republike Srbije zahvaljuje se svim vladama, stranim i međunarodnim institucijama koje su nam pomogle i nastavljaju da nam pomažu u prevazilaženju posledica prirodne katastrofe koja je Srbiju zadesila u maju. Izuzetno cenimo razumevanje i podršku na koju smo naišli širom sveta nakon pogubnih poplava koje su za sobom ostavile ogromnu materijalnu štetu.

Veliki broj zemalja pritekao nam je u pomoć još tokom katastrofe, šaljući ne samo finansijska sredstva, već i svoje stručnjake i opremu, što se pokazalo dragocenim u spasavanju života i imovine naših građana. Takođe, efikasna regionalna saradnja pokazala se kao izuzetan način za prevazilaženje izazova s kojima smo se susreli. Republika Srbija trudiće se da i u budućnosti doprinese razvoju saradnje sa susedima, verujući da ona obezbeđuje svim našim građanima bolje uslove za život.

Značaj saradnje dokazala je i Donatorska konferencija za saniranje poplava u Srbiji i Bosni i Hercegovini, koju je 16. jula u Briselu organizovala Evropska komisija u saradnji sa vladama Republike Francuske i Republike Slovenije. Tokom jednog konferencijskog dana, Srbija je obezbedila značajnu finansijsku pomoć kroz donacije i veoma povoljne kredite (tabela u prilogu).

Uz zahvalnost učesnicima ovog skupa, Republika Srbija želi još jednom da se zahvali i svim drugim zemljama koje su nam pomagale donacijama u periodu pre i posle konferencije.
Ključne reči: poplava