gototopgototop
petak, 22. avgust 2014. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Nemačka pohvalila napredak Srbije kao impresivan
+ larger fontnormal font- Smaller font
Dačić - ŠtajnmajerPrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić sastao se danas u Berlinu sa nemačkim šefom diplomatije Frank-Valterom Štajnmajerom. Glavne teme razgovora bile su bilateralni odnosi, pregovarački proces o članstvu Srbije u Evropskoj uniji, predsedavanje Srbije OEBS-u, kao i Konferencija o Zapadnom Balkanu, koja se na inicijativu kancelarke Angele Merkel održava 28. avgusta u Berlinu.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka, ministar Štajnmajer nazvao je dosadašnje reforme u Srbiji impresivnim. Nemački šef diplomatije odao je Srbiji priznanje za sve što je učinila na razvoju dobrosusedskih odnosa u regionu, dodavši da je Nemačka sa velikom pažnjom pratila dug put transformacije društva i države koji su omogućili unapređenje odnosa sa zemljama Zapadnog Balkana. Osvrnuvši se na Konferenciju o Zapadnom Balkanu, nemački ministar Štajnmajer rekao je da će to biti prilika za zemlje iz regiona ne samo da predstave dosadašnje rezultate, već i da razmene mišljenja o eventualnoj budućoj saradnji.

Ministar Dačić pozdravio je inicijativu za održavanje Konferencije o Zapadnom Balkanu, čiji uspeh garantuje činjenica da ima veoma ozbiljnog pokrovitelja u Nemačkoj. Evrointegracije regiona biće jedna od tema Konferencije, rekao je ministar i zahvalio se Nemačkoj na podršci koju pruža Srbiji u tom procesu. Dačić je rekao da Nemačka može da računa na Srbiju kao partnera na Zapadnom Balkanu i faktor rešavanja problema.

Šef srpske diplomatije izrazio zadovoljstvo što je prvi put u poseti Nemačkoj od preuzimanja funkcije, i iskoristio priliku da pozove nemačkog kolegu da poseti Beograd. Odnosi sa Nemačkom od vitalnog su značaja za Srbiju, koja će naporno i predano raditi na uspostavljanju što boljih odnosa i bliže saradnje. Istakavši značaj Nemačke kao glavnog ekonomskog partnera Srbije, šef srpske diplomatije izjavio je da bi nivo političkog dijaloga trebalo da bude na odgovarajućoj visini, i izrazio interes za podizanje nivoa političkog dijaloga ne samo na saveznom, već i na pokrajinskom nivou.

Dvojica ministara složili su se da je nastupajuće predsedavanje OEBS-u značajan zadatak za Srbiju, a ministar Dačić je ocenio da će Srbija umeti da iskoristi ukazanu priliku kako bi se dokazala kao ozbiljan i pouzdan partner na međunarodnoj političkoj sceni.

U okviru posete, ministar Dačić će razgovarati sa poslanicima Bundestaga Peterom Bajerom (CDU) i Akselom Šeferom (SPD), kao i sa savetnikom nemačke kancelarke za spoljnu politiku i bezbednosna pitanja Kristofom Hojzgenom.


Konferencija za novinare nakon sastanka ministra Dačića sa ministrom Štajnmajerom

 

Izjava ministra Dačića na konferenciji za novinare nakon sastanka sa ministrom Štajnmajerom

 

Odgovor na pitanje ministra Dačića na konferenciji za novinare nakon sastanka sa ministrom Štajnmajerom