gototopgototop
sreda, 16. jul 2014. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Govor ministra Dačića na Donatorskoj konferenciji u Briselu
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ivica Dačić na donatorskoj konferenciji u BriseluGovor prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Republike Srbije Ivice Dačića na Donatorskoj konferenciji za saniranje posledica majskih poplava u Srbiji i Bosni i Hercegovini koja se danas održava u Briselu:

„Poštovani komesari,

Poštovana predsednice Vlade Slovenije,

Poštovani ministre spoljnih poslova Francuske,

Uvažene kolege,

Dragi prijatelji,

Pre svega, želeo bih da se zahvalim na mogućnosti da vam se obratim na ovoj važnoj međunarodnoj konferenciji i da vas sve pozdravim u ime Vlade Republike Srbije. Na žalost, iako povod našeg okupljanja danas jeste tragedija koja je zadesila Republiku Srbiju i jedan deo regiona, ja se iskreno nadam i duboko verujem da će posledice sa kojima se još teško nosimo, biti lakše sanirane uz pomoć svih vas koji ste se odazvali pozivu naših ljubaznih domaćina – Evropske komisije, Francuske i Slovenije, kojima se još jednom zahvaljujem na iskazanoj spremnosti da nam pomognu.

Kao ministar, u čijem je mandatu i regionalna saradnja, koja je jedan od spoljno-političkih prioriteta Republike Srbije, jednostavno ovom prilikom moram da istaknem da je region Balkana u trenucima ove strašne elementarne nepogode pokazao zaista veliki stepen solidarnosti i, na neki način, demonstrirao šta znači suštinska regionalna saradnja i do koje mere i građani i vlade zemalja regiona brinu jedni o drugima. Duboko verujem da smo time pokazali da kao region pripadamo sistemu vrednosti koji gaji Evropska unija, koju vidimo kao mesto naše, nadam se skore, zajedničke budućnosti.

U ovoj nesreći koja nas je zadesila, sa čijim ćemo se posledicama možda godinama nositi, pokazalo se i koliko je bitno da čitav region bude deo evropskog sistema upravljanja kakav pruža Evropska unija. Instrumenti pomoći koje smo imali na raspolaganju, kao što je Mehanizam za civilnu zaštitu i Fond solidarnosti EU pokazali su se kao esencijalni u prevladavanju posledica elementarne prirodne katastrofe sa kojom smo se suočili. Kao i uvek u životu, kada nam se desi nešto loše, postanemo svesni koliko je bitno delovati preventivno i raditi na zaštiti od prirodnih katastrofa.

Republika Srbija je spremna da zajedno sa Evropskom komisijom pronađe način da se, ukoliko za to postoji spremnost naših evropskih partnera, uz finansijsku asistenciju iz fondova IPA, obezbede sredstva koja bi omogućila da zaključimo Aranžman o punopravnom članstvu u Mehanizmu za civilnu zaštitu. To bi, svakako, doprinelo preventivnom delovanju i našoj boljoj pripremljenosti za suočavanje sa ovakvom vrstom kastastrofa.

Poštovani,
kao što znate, pomoć Srbiji u prevladavanju posledica poplava pružile su brojne zemlje. Naša diplomatsko-konzularna predstavništva dananoćno su nedeljama radila na animiranju donatora, kako u državama domaćinima, tako i među našom dijasporom. Moja je ljudska i profesionalna obaveza da se ovom prilikom zahvalim zemljama koje su do sada opredelile značajna finansijska sredstva, koje su uputile svoje timove za krizne situacije, kao i zemljama koje su nam dostavile konrektnu humanitarnu pomoć. Na taj način, Republici Srbiji su pružili dragocenu pomoć u ovoj teškoj situaciji, zahvaljujući kojoj smo bili u mogućnosti da zadovoljimo esencijalne ljudske potrebe brojnih građana pogođenih poplavama.

Naša velika zahvalnost ide i Evropskoj uniji i Ujedinjenim nacijama i njihovim brojnim agencijama, koje su nam pomogle, bilo angažovanjem na dobijanju finansijske pomoći ili pomoći na proceni štete.

Želeo bih da izrazim očekivanje da će i predstavnici vlada zemalja koje su danas ovde prisutne i međunarodnih finansijskih institucija, nakon sagledavanja naših realnih potreba, naći način i sredstva da nam pomognu da prevladamo posledice strahovitih poplava sa kojima smo suočeni.

Još jednom bih želeo da se zahvalim organizatorima i svim učesnicima i dosadašnjim davaocima pomoći na dobroj volji da nam pomognu i da istaknem da Republika Srbija to nikada neće zaboraviti.

Hvala na pažnji!"