gototopgototop
ponedeljak, 23. jun 2014. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Norveška će donirati još 2 miliona evra pomoći
+ larger fontnormal font- Smaller font
Dačić - BrendePrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić primio je danas ministra inostranih poslova Kraljevine Norveške Borgea Brendea, koji ga je obavestio da je Norveška rešila da Srbiji donira još dva miliona evra za sanaciju posledica katastrofalnih poplava. U Norveškoj su svi videli kako ste se hrabro borili sa poplavama, i smatramo da je naša obaveza da u ovim trenucima budemo uz vas, rekao je ministar Brende.
Ministar Dačić zahvalio se norveškom kolegi, rekavši da je ovo samo jedna u nizu potvrda tradicionalnog srpsko-norveškog prijateljstva. Norveški šef diplomatije istakao je da prijateljstvo dva naroda datira još iz vremena Drugog svetskog rata, kada su srpski zatvorenici internirani u Norvešku, a da su dve zemlje uspele da decenijama neguju specijalne veze i da ih prenesu u 21. vek.
Posebna pažnja u razgovoru posvećena je ekonomskim odnosima. Dvojica ministara složila su se u oceni da bi trgovinska razmena mogla da bude na višem nivou, i razmotrene su mogućnosti za njeno poboljšanje.
Šefovi diplomatija Srbije i Norveške razmenili su još i stavove o evrointegracijama Srbije, stanju u regionu i nastupajućem predsedavanju Srbije OEBS-om, za koje je ministar Brende rekao da nosi veliku odgovornost, i izrazio zadovoljstvo Norveške što će Srbija obavljati tu dužnost naredne godine. Ponovio je snažnu podršku Norveške evropskom putu Srbije.
Ministar Brende pozvao je ministra Dačića da poseti Norvešku, dok je srpski šef diplomatije uzvratio pozivom norveškom prestolonasledniku Hokonu da poseti Srbiju.

Ključne reči: Norveška Ivica Dačić