gototopgototop
понедељак, 23. јун 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Норвешка ће донирати још 2 милиона евра помоћи
+ larger fontnormal font- Smaller font
Дачић - БрендеПрви потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић примио је данас министра иностраних послова Краљевине Норвешке Боргеа Брендеа, који га је обавестио да је Норвешка решила да Србији донира још два милиона евра за санацију последица катастрофалних поплава. У Норвешкој су сви видели како сте се храбро борили са поплавама, и сматрамо да је наша обавеза да у овим тренуцима будемо уз вас, рекао је министар Бренде.
Министар Дачић захвалио се норвешком колеги, рекавши да је ово само једна у низу потврда традиционалног српско-норвешког пријатељства. Норвешки шеф дипломатије истакао је да пријатељство два народа датира још из времена Другог светског рата, када су српски затвореници интернирани у Норвешку, а да су две земље успеле да деценијама негују специјалне везе и да их пренесу у 21. век.
Посебна пажња у разговору посвећена је економским односима. Двојица министара сложила су се у оцени да би трговинска размена могла да буде на вишем нивоу, и размотрене су могућности за њено побољшање.
Шефови дипломатија Србије и Норвешке разменили су још и ставове о евроинтеграцијама Србије, стању у региону и наступајућем председавању Србије ОЕБС-ом, за које је министар Бренде рекао да носи велику одговорност, и изразио задовољство Норвешке што ће Србија обављати ту дужност наредне године. Поновио је снажну подршку Норвешке европском путу Србије.
Министар Бренде позвао је министра Дачића да посети Норвешку, док је српски шеф дипломатије узвратио позивом норвешком престолонаследнику Хокону да посети Србију.

Кључне речи: Норвешка Ивица Дачић