gototopgototop
utorak, 10. jun 2014. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Poseta važan korak u unapređenju odnosa Srbije i Turske, složili se ministri Dačić i Davutoglu
+ larger fontnormal font- Smaller font
Dačić - DavutogluPrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić primio je danas u Palati „Srbija" šefa turske diplomatije Ahmeta Davutoglua, koji je jutros stigao u zvaničnu posetu Beogradu.

Turski ministar Davutoglu, kome je ovo, kako je istakao, petnaesta poseta Beogradu, zahvalio se domaćinu na srdačnom dočeku. Sagovornici, kojima je ovo treći susret od stupanja PPV Dačića na dužnost ministra spoljnih poslova, složili su se da ova poseta predstavlja veoma važan korak u unapređenju odnosa Srbije i Turske.

Prema rečima PPV i MSP Dačića, zajedničko opredeljenje dveju zemalja je da se bilateralni odnosi relaksiraju, normalizuju i što više jačaju.

"Turska i Srbija imaju različito viđenje istorije u nekim delovima, različitno viđenje i poglede na sadašnjost, što je i razumljivo, " rekao je ministar Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa Davutogluom, dodavši da je upravo zbog toga neophodno u daljim bilateralnim odnosima tražiti zajedničke interese.
Istaknuto je i da će unapređenje ekonomske saradnje biti jedan od prioriteta u narednom periodu, budući da je trgovinska razmena za prošlu godinu iznosila 760 miliona dolara.

Davutoglu je izjavio da Turska smatra Srbiju "prvim komšijom" i da dve zemlje imaju mnogo toga zajedničkog. "Spremni smo i želimo da rame uz rame sa Srbijom radimo za bolju budućnost i Srbije i Balkana jer znamo da je Srbija kičmeni stub Balkana", rekao je turski ministar.

Ključne reči: Turska Ivica Dačić