gototopgototop
петак, 06. јун 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Представник УН одао признање Србији за напоре у решавању питања КиМ
+ larger fontnormal font- Smaller font
Дачић - МулетПрви потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић састао се данас са помоћником генералног секретара УН за мировне операције Едмондом Мулетом.

Том приликом истакнут је значај доприноса који Србија, кроз учешће у седам мировних операција, пружа напорима УН за очување мира и стабилности у свету. Посебно је истакнут висок ниво професионалности и интегритета које континуирано показују припадници Војске Србије, полиције и медицинских тимова у мисијама УН.

Разговарано је о спровођењу мандата и функционисању мисије УН на КиМ (UNMIK), те изражена пуна сагласност o потреби очувања њеног присуства и капацитета у складу са резолуцијом СБ УН 1244, посебно имајући у виду поверење које УН снаге уживају од стране српске заједнице на КиМ. У том контексту, истакнуто је да ће УН наставити да пружају подршку српској заједници и штите српску културну баштину.

Помоћник генералног секретара УН пренео је да ће UNMIK наставити да спроводи свој мандат на КиМ, о чему ће генерални секретар УН и даље редовно извештавати Савет безбедности на тромесечном нивоу.

Представник УН одао је признање Србији за напоре које пружа у процесу решавања питања КиМ, посебно улози коју је први потпредседник Владе и министар спољних послова Дачић имао током дијалога Београда и Приштине. Истакнуто је да ће УН наставити да подржавају формирање Заједнице српских општина и спровођење договореног у оквиру дијалога, као и доприносе што бржем напретку Србије на путу ка пуноправном чланству у ЕУ.

Кључне речи: Ивица Дачић УН