gototopgototop
понедељак, 02. јун 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Учешће ППВ и МСП Ивице Дачића на Годишњој конференцији Централно-европске иницијативе и Конференцији о Западном Балкану 2014
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ивица ДачићПрви потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић предводиће 3. јуна у Бечу делегацију Р. Србије на Годишњем састанку министара спољних послова Централно-европске иницијативе. Реч је о редовном годишњем састанку министара спољних послова земаља чланица ЦЕИ на коме ће бити разматрана питања од заједничког интереса, међу којима ће тема Нови изазови за ЦЕИ представљати тежиште разматрања министарског састанка.  Предвиђено је, такође, да буду представљени Резултати Групе за размишљање високих функционера Енергетске заједнице. Овогодишњи састанак је од посебног значаја због обележавања двадесетпетогодишњице оснивања ЦЕИ, регионалне иницијативе основане 1989. године, чији је један од оснивача била СФР Југославија. Предвиђено је да на састанку буде усвојена Заједничка декларација.

 

Дачић ће данас разговарати са министром спољних послова Аустрије Себастијаном Курцом и министром спољних послова БиХ Златком Лагумџијом о помоћи Аустрије у санирању штете од поплава у Србији и БиХ.

Годишњем састанку ће претходити Конференција о Западном Балкану 2014 коју председавајући ЦЕИ, Аустрија, организује поводом стогодишњице почетка Првог светског рата.
На скупу ће учествовати 18 представника земаља чланица, при чему ће, поред Дачића, бити присутни и министри спољних послова Аустрије, Албаније, Бугарске, Црне Горе, Италије, Хрватске, Словеније и Словачке.

На нижем нивоу од министарског учествоваће представници Румуније, Чешке, Пољске, Белорусије, Босне и Херцеговине (БиХ), Македоније, Мађарске, Молдавије и Украјине, као и представници Европске банке за обнову и развој (ЕБРД).
На конференцији, на којој ће бити разматрана питања у вези са европском перспективом и економском ситуацијом Западног Балкана, учествоваће и комесар ЕУ за проширење Штефан Филе.