gototopgototop
четвртак, 29. мај 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Говор ППВ и МСП Ивице Дачића на Министарској конференцији Покрета несврстаних земаља у Алжиру
+ larger fontnormal font- Smaller font
Покрет несврстанихИступање првог потпредседника Владе и министра спољних послова Републике Србије Ивице Дачића на ХVII Министарској конференцији Покрета несврстаних земаља у Алжиру, 28-29. маја 2014. године:

„Поштовани председавајући,
Даме и господо,
Екселенције,

Дозволите ми да изразим посебно задовољство што присуствујем 17. Министарској конференцији Покрета несврстаних земаља, као и да се захвалим Демократској Народној Републици Алжир на традиционалном гостопримству и одличној организацији министарског састанка.

Република Србија као једна од наследница државе оснивача Југославије придаје велики значај улози Покрета који је као својеврсна политичка алтернатива у периоду Хладног рата доприносио смањивању тензија и служио као платформа за спољно-политички наступ земаља насталих у процесу деколонизације. Србија ће остати посвећена сарадњи са земљама чланицама, подржавајући континуиране напоре да се, у контексту савремених међународних односа, а руководећи се принципима Повеље УН, учине кораци ка ревитализацији улоге Покрета као заступника земаља у развоју и инструмента за остварење њихових интереса на међународном плану. Такође, својим редовним учешћем на самитима и састанцима Покрета, Република Србија недвосмислено потврђује значај који придаје његовим активностима и раду.

Дозволите ми да Вас подсетим да је Република Србија имала част да у септембру 2011. године буде домаћин свечаног скупа поводом обележавања 50 година од I самита ПНЗ, који је такође одржан у Београду. Том приликом, још једном је потврђено традиционално пријатељство које веже Србију са чланицама Покрета, као и наша опредељеност да даље унапређујемо сарадњу у свим областима од међусобног интереса, а посебно у економској, војној и културно-образовној сфери. Желим да нагласим и своју личну посвећеност сарадњи са чланицама Покрета несврстаних, имајући у виду да сам председник партије која је наследник партије Јосипа Броза Тита, једног од оснивача Покрета.

Као посебан допринос, Влада Републике Србије од 2010. године успешно спроводи пројекат „Свет у Србији", којим се стипендирају држављани земаља чланица и посматрача Покрета несврстаних земаља. Тренутно, у Београду борави и студира 241 стипендиста из преко 40 земаља Покрета, што представља снажан подстицај учвршћивању наших веза у многим областима.

Драги пријатељи,

Република Србија је истински привржена основним принципима мултилатерализма заснованим на Повељи УН и међународном праву – очувању мира и безбедности у свету, мирном решавању спорова и криза, принципима поштовања суверенитета и територијалног интегритета земаља чланица УН, као и јачању сарадње у процесу изналажења одговора на бројне политичке, економске, социјалне и хуманитарне изазове са којима се свет суочава.

У циљу јачања међународне безбедности и обезбеђивања регионалне и глобалне стабилности, снажно подржавамо све иницијативе и програме за спречавање конфликата и мировно посредовање у решавању спорова у оквиру УН и регионалних организација. Свој конкретан допринос очувању и јачању међународне безбедности и решавању кризних ситуација Србија даје и кроз активно учешће у мировним операцијама УН и ЕУ у Обали Слоноваче, Либерији, Демократској Републици Конго, Либану, Кипру, Хаитију, Сомалији и на Блиском истоку.

Актуелни процес преговора и тежње Републике Србије ка пуноправном чланству у Европској унији неће умањити подршку вредностима и принципима Покрета, пре свега, у смислу залагања за равномернији развој, солидарност и једнакост међу државама у решавању кључних изазова.

У том смислу, посебно истичемо неопходност спровођења Миленијумских развојних циљева, дефинисања циљева одрживог развоја и свеобухватне припреме за Развојну агенду након 2015. године, што је један од најкомплекснијих процеса у фокусу УН, а чије спровођење треба да допринесе смањењу постојећег јаза између Севера и Југа. На томе ћемо интензивно радити и у оквиру Економско-социјалног савета УН, чија смо чланица од ове године.

Имајући у виду све већи број природних катастрофа које се јављају као последица климатских промена, а које нажалост није избегла ни моја земља, суочавајући се са тешким поплавама које су узроковале велики губитак људских живота и несагледиву материјалну штету, намеће се потреба за широм сарадњом и стварањем ефикасних међународних механизама за суочавање са овом врстом изазова.

Екселенције,

Користим ову прилику да се захвалим бројним чланицама Покрета које су остале доследне принципима владавине права у међународним оквирима, не признајући једнострано проглашену независност Косова, која је представљала повреду основних принципа Повеље Уједињених нација, Хелсиншког завршног акта, као и кршење Резолуције Савета безбедности Уједињених нација 1244 (1999).

Без обзира на то, Србија је изразила спремност на дијалог са Приштином и посвећеност решавању питања Косова и Метохије мирним средствима. Дијалог Београда и Приштине под окриљем ЕУ, као и спровођење споразума о нормализацији односа, има за циљ да се обезбеде услови и олакша свакодневни живот људи у Покрајини, а посебно да се пронађу одговори на проблеме са којима се суочава неалбанско становништво. То ни на који начин не прејудицира признање нелегално проглашене независности Косова од стране Републике Србије.

Верујемо да је од велике важности проналажење трајног и компромисног решења за питање Косова и Метохије, уз уважавање легитимних интереса албанског, српког и осталог становништва на КиМ, као и пуно поштовање мандата Уједињених нација који произилази из резолуције Савета безбедности 1244. На тај начин, обезбедиће се и дуготрајна и одржива регионална стабилност.

Даме и господо,
Поштоване колеге,

Уверен сам да ће вредности које су дубоко уткане у Покрет од његовог оснивања и које су оставиле неизбрисив траг у историји света и даље доприносити унапређењу међународног поретка и изградњи праведнијег и солидарнијег глобалног друштва. У тим напорима можете да рачунате на безрезервну подршку и партнерство Србије.

Хвала вам на пажњи и разумевању."