gototopgototop
ponedeljak, 26. maj 2014. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
PPV i MSP Dačić sa ambasadorima EU
+ larger fontnormal font- Smaller font
Dačić - ambasadori EUPrvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas sa šefom delegacije Evropske unije u Srbiji Majklom Devenportom i ambasadorima zemalja članica Evropske unije i zahvalio na pomoći koju Evropska unija pruža Srbiji u kriznoj situaciji.

Ministar Dačić izjavio je da Republika Srbija, kao država kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, ima pravo da aplicira za sredstva iz Evropskog fonda solidarnosti pod istim uslovima kao i zemlje članice i najavio da će Srbija učiniti sve da precizno proceni iznos štete, od čega će zavisiti i iznos sredstava koji će dobiti od Fonda solidarnosti.

Ministar Dačić i ambasadori zemalja članica Evropske unije precizirali su da aplikacija za sredstva iz Fonda solidarnosti treba da bude predata do početka avgusta, a nakon toga će Savet EU i Evropski parlament početi proces za odobrenje pomoći.

Na sastanku je istaknuto da je ekonomska situacija u Srbiji, kao i u celom regionu veoma složena i da se nakon poplavnog talasa može očekivati njeno dalje pogoršanje. Zbog toga je predloženo da Evropska unija razmotri izraženiju ekonomsku, finansijsku i političku podršku regionu.

Ministar Dačić, ovom prilikom, je ponovio da je punopravno članstvo Srbije u Evropskoj uniji prvi prioritet Vlade Srbije. Dačić je naglasio da je Srbija posvećena sprovođenju reformi u svim oblastima, posebno u oblasti vladavine prava, unutrašnjih poslova, zaštite ljudskih prava i prava manjina. „Što ranije otvaranje pregovora u konkretnim poglavljima unelo bi novi zamah u naš proces približavanja Evropskoj uniji. Za nas je značajno da što ranije otvorimo pregovore u poglavlju 32. koji se tiču finansijske kontrole, a koje je važno za ukupni reformski proces u Srbiji", rekao je Dačić.