gototopgototop
četvrtak, 22. maj 2014. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
PPV i MSP I. Dačić: Pomoć iz Fonda solidarnosti najranije u septembru
+ larger fontnormal font- Smaller font
dacic-akterMinistar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija iz Fonda solidarnosti EU može da dobije nekoliko desetina miliona evra.  
Taj novac se može očekivati najranije u septembru, kao i da širom sveta treba tražiti pomoć za obnovu zemlje.

"Evropski fondovi funkcionišu po veoma jasnim principima i mi u narednih 10 nedelja treba da napravimo procenu štete i apliciramo, posle čega će Evropska komisija proveriti podatke, a potom i Evropski parlament i Savet EU", rekao je Dačić gostujući na televiziji Pink.

On je precizirao da, ukoliko bi Srbija u julu podnela zahtev za sredstva iz Fonda solidarnosti EU, u septembru bi ta procedura mogla da bude završena.

Međutim, on je naglasio da Srbija može da dobije sredstva i iz IPA fondova, na bilateralnoj osnovi od različitih država, ali i od međunarodnih organizacija poput UN.

"Mislim da ćemo, kad sve to saberemo, od svega toga imati značajan izvor sredstava", istakao je Dačić.

Govoreći o načinu dodele sredstava iz Fonda solidarnosti, Dačić je rekao da se sredstva ne mogu koristiti za obnovu privatnih kuća, već za "javne funkcije države", poput sanacije infrastrukture, vodovoda, elektro mreže, škola, bolnica...

On je rekao i da će se sa sredstvima raspolagati sa jednog mesta kako ne bi bilo manipulacija i podsetio da je Vlada Srbije formirala kancelariju koja će se time baviti.

Prema njegovim rečima, Srbija polako, posle evakuacije i spašavanja ugroženih građana, ulazi u fazu obnove i zato je važno da se vlada što bolje organizuje, da sve bude vidljivo i da budu zadovoljene najurgentnije i najvažnije potrebe.

Dačić je rekao da Srbija treba da traži pomoć za obnovu na različitim stranama, kako u Evropi, tako i širom sveta, dodajući da ga ne iznenađuju podrška i pomoć iz inostranstva, s obzirom da je "katastrofa bila tolikih razmera da niko nije mogao da ostane slep".

To, kako je istakao, potvrđuje i da je međunarodna pozicija Srbije znatno promenjena i da ona predstavlja cenjen i poštovan faktor u međunarodnoj zajednici.

Upitan da prokomentariše predlog hrvatske koleginice Vesne Pusić da Srbija i Hrvatska zajedno apliciraju za pomoć EU posle prirodnih katastrofa, on je rekao da ta tema nije više razrađivana, ali da će situacija biti analizirana.

On je ocenio da su poplave veliki test i za vladu i za sve državne organe i da se pokazalo da je za prevazilaženje teških situacija neophodno da postoji jedinstven sistem upravljanja.

"Pokazalo se da u narodu postoje volja i želja da se pomogne svom narodu i državi kada je to teško", zaključio je Dačić.