gototopgototop
sreda, 21. maj 2014. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
PPV I MSP I. Dačić: EU će pomoći Srbiji posle razornih poplava
+ larger fontnormal font- Smaller font
Dačić - KacinŠef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je danas da će EU pomoći Srbiji posle razornih poplava koje su pogodile našu zemlju i da je to najznačajnija poruka koju je poneo iz posete Briselu.

Dačić je novinarima u Beogradu, posle razgovora sa izvestiocem Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Jelkom Kacinom, rekao, da su, imajući u vidu da se Srbija prvi put suočava s mogućnošću da traži pomoć posle prirodne katastrofe od EU kao zemlja kandidat, potrebne konsultacije kojom dinamikom i metodologijom da se služimo.

Dačić je rekao i da će EU pomoći, ne samo u smislu konkretnog odobravanja pomoći, već i u apliciranju i formulisanju naših zahteva da bi procedura bila što jednostavnija i brža.

On je podsetio da bi Srbija najkasnije do avgusta trebalo da podnese zahtev koji se bazira na proceni štete koji će Evropska komisija oceniti i ukoliko proceni da je opravdan poslaće ga Evropskom parlamentu i Evropskom savetu na razmatranje.

Dačić je izrazio uverenje da će EP dati takvu saglasnost.

On se ranije danas u Briselu sastao sa komesarom EU za regionalnu saradnju Johanesom Hanom.

Posle razgovora sa Dačićem Kacin je poručio da EP nikada nije bio kočnica u pružanju pomoći i da sredstva za pomoć Srbiji treba da budu obezbeđenja pre formiranja novog saziva Evropske komisije.

On je dodao i da države članice mogu da na bilateralnoj osnovi pruže pomoć Srbiji.

Kacin je istakao da Srbija mora konkretno i precizno da kaže šta je potrebno, kao i da nesreća može da aktivira potencijale Srbije i ohrabri političku elitu da bude odlučnija.


PPV i MSP I. Dačić: EU će pomoći Srbiji posle razornih poplava

 

PPV i MSP I. Dačić: Prilika za solidarnost

 

 

PPV i MSP I. Dačić o mehanizmima pomoći EU