gototopgototop
utorak, 20. maj 2014. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
PPV i MSP I. Dačić otvorio Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu
+ larger fontnormal font- Smaller font
Dačić - TimermansPrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas u Novom Sadu sa ministrom spoljnih poslova Kraljevine Holandije Fransom Timermansom, nakon čega je otvorio 81. Međunarodni sajam poljoprivrede u tom gradu.

Obraćajući se mnogobrojnim zvaničnicima, izlagačima, poljoprivrednim proizvođačima i gostima, ministar Dačić istakao je da bez obzira na opštu atmosferu u kojoj se ovaj sajam održava, život mora da ide dalje i "Srbija mora da ima što kvalitetniji odgovor na sve izazove sa kojima se u ovom trenutku suočava".

Dačić je napomenuo da je zajednički stav, istaknut u razgovoru sa predsednikom vlade Aleksandrom Vučićem, bio da ovu sajamsku manifestaciju, uprkos izuzetno teškoj situaciji u zemlji izazvanoj poplavama, ne treba odlagati već "treba raditi".

Ističući da je posebno značajno što je Holandija zemlja partner ovom poljoprivrednom sajmu, jer je to jedna od najznačajnijih agrarnih država i druga po izvozu poljoprivrednih proizvoda u svetu, ministar Dačić je napomenuo da od Holandije Srbija mnogo toga može da nauči.

Posebno je naglasio saradnju u vodoprivredi, koja bi za Srbiju sada bila od ogromnog značaja radi ublažavanja velikih šteta koje je Srbija pretrpela proteklih nekoliko dana.

PPV je istakao da je poljoprivreda velika razvojna šansa Srbije koju moramo maksimalno da iskoristimo i dodao da je razvoj te grane ključni u podsticaju ukupne srpske privrede.

Šef srpske diplomatije je rekao i to da su katastrofalne poplave nanele nemerljive štete poljoprivredi na gotovo polovini teritorije Srbije, podsećajući da je šteta od suše pre dve godine, bila procenjena na oko milijardu evra i dodao da se od ove katastrofe očekuju tolike, ako ne, i veće štetne posledice.

Tom prilikom, ministar je naveo da je 10 odsto ukupnog godišnjeg bruto proizvoda ostvareno u toj oblasti, da je u poljoprivredi 21 odsto ukupno zaposlenih u Srbiji, kao i da naš agrar ostvaruje devizni priliv od oko milijardu evra godišnje.

U svom obraćanju, šef holandske diplomatije Timermans je saopštio da je holandska vlada donela odluku da Srbiji dodeli nepovratnu pomoć u iznosu od 500.000 evra.

On je rekao i to da je Holandija kroz vekove svog najvećeg neprijatelja - vodu pretvorila u najvećeg saveznika, ističući da ta zemlja želi da sa Srbijom podeli svoja dragocena iskustva u toj oblasti.

Naše dve zemlje, dodao je on, povezuje važnost poljoprivrednog sektora i naglasio da je zahvalan što je Holandiji pružena prilika da postane saradnik i saveznik na ovom poljoprivrednom sajmu.
"Iskreno se nadam da će ovaj sajam doprineti unapređivanju ukupne saradnje naše dve zemlje", rekao je Timermans na srpskom jeziku.

Govor ministra Dačića i ministra Timermansa povodom otvaranja Novosadskog sajma Ministri Dačić i Timermans otvorili Novosadski sajama 

Ključne reči: Holandija Ivica Dačić