gototopgototop
уторак, 20. мај 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
ППВ и МСП И. Дачић отворио Међународни сајам пољопривреде у Новом Саду
+ larger fontnormal font- Smaller font
Дачић - ТимермансПрви потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић састао се данас у Новом Саду са министром спољних послова Краљевине Холандије Франсом Тимермансом, након чега је отворио 81. Међународни сајам пољопривреде у том граду.

Обраћајући се многобројним званичницима, излагачима, пољопривредним произвођачима и гостима, министар Дачић истакао је да без обзира на општу атмосферу у којој се овај сајам одржава, живот мора да иде даље и "Србија мора да има што квалитетнији одговор на све изазове са којима се у овом тренутку суочава".

Дачић је напоменуо да је заједнички став, истакнут у разговору са председником владе Александром Вучићем, био да ову сајамску манифестацију, упркос изузетно тешкој ситуацији у земљи изазваној поплавама, не треба одлагати већ "треба радити".

Истичући да је посебно значајно што је Холандија земља партнер овом пољопривредном сајму, јер је то једна од најзначајнијих аграрних држава и друга по извозу пољопривредних производа у свету, министар Дачић је напоменуо да од Холандије Србија много тога може да научи.

Посебно је нагласио сарадњу у водопривреди, која би за Србију сада била од огромног значаја ради ублажавања великих штета које је Србија претрпела протеклих неколико дана.

ППВ је истакао да је пољопривреда велика развојна шанса Србије коју морамо максимално да искористимо и додао да је развој те гране кључни у подстицају укупне српске привреде.

Шеф српске дипломатије је рекао и то да су катастрофалне поплаве нанеле немерљиве штете пољопривреди на готово половини територије Србије, подсећајући да је штета од суше пре две године, била процењена на око милијарду евра и додао да се од ове катастрофе очекују толике, ако не, и веће штетне последице.

Том приликом, министар је навео да је 10 одсто укупног годишњег бруто производа остварено у тој области, да је у пољопривреди 21 одсто укупно запослених у Србији, као и да наш аграр остварује девизни прилив од око милијарду евра годишње.

У свом обраћању, шеф холандске дипломатије Тимерманс је саопштио да је холандска влада донела одлуку да Србији додели неповратну помоћ у износу од 500.000 евра.

Он је рекао и то да је Холандија кроз векове свог највећег непријатеља - воду претворила у највећег савезника, истичући да та земља жели да са Србијом подели своја драгоцена искуства у тој области.

Наше две земље, додао је он, повезује важност пољопривредног сектора и нагласио да је захвалан што је Холандији пружена прилика да постане сарадник и савезник на овом пољопривредном сајму.
"Искрено се надам да ће овај сајам допринети унапређивању укупне сарадње наше две земље", рекао је Тимерманс на српском језику.

Говор министра Дачића и министра Тимерманса поводом отварања Новосадског сајма Министри Дачић и Тимерманс отворили Новосадски сајама 

Кључне речи: Холандија Ивица Дачић