gototopgototop
ponedeljak, 19. maj 2014. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić: Idemo u Brisel po pomoć
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ivica DačićPrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić najavio je da će predvoditi delegaciju u Briselu koja će sa evropskim funkcionerima razgovarati o pomoći Srbiji.

"Sada možemo da apliciramo za fondove, Evropska komisija utvrđuje da li je ona veća od 0,6 BDP-a, što je u našem slučaju sigurno, a zatim Evropski savet odobrava pomoć", rekao je Dačić u specijalnoj emisiji na B92.

On je najavio da će osim najavljene pomoći iz evropskih fondova, kojima Srbija kao zemlja kandidat ima pristup, biće i drugih sredstava pomoći.

"Već je obavljen razgovor sa kolegom iz Turske, za finansiranje iz njihovog razvojnog fonda, pomažu UAE, Azerbejdzan daje 400.000 evra u humanitarne svrhe, a to su sve prve tranše. Nakon toga moramo da priđemo ovom drugom delu, fondovima", rekao je Dačić.

Na pitanje da li Vlada može da obeća da će pomoći ljudima koji su ostali bez imovine i krova nad glavom Dačić je rekao: "Ono što nam daje nadu je to što prvi put možemo da koristimo fondove koji ranije nisu bili dostupni. Na nama je da se organizujemo da raspodela sredstava bude pravedna i da nema zloupotreba, a to se odnosi i na humanitarnu pomoć", rekao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova je rekao da "profitera uvek ima", da su propisi nedorečeni, a da je na državi sada da ih pojednostavi ad hok rešenjima.

"Mi sada imamo dnevne problem. Naši ljudi ne vole sistem, pa čak ni kad je humanitarna pomoć u pitanju. Oni organizuju pomoć, pa dođu na granicu, a carina bi da im naplati. Rusima su hteli da naplate carinu za pomoć. Žena iz Makedonije je sada na granici sa 120.000 evra pomoći. Dnevno ima takvih problema", rekao je Dačić.

Bivši ministar policije je rekao da se sada još jednom pokazalo da treba graditi jak Sektor za vanredne situacije i podsetio da je on bio predlagač Zakona kojim je Sektor objedinjen pod jednu kapu, a da je ranije bio rasut na više ministarstava.

"Bez jake vojske i policije žrtve bi bile veće, treba raditi na modernizovanju i jačanju Sektora. Međutim, nedostaje još ljudi, neki od njih su i zapostavljeni, a vredi istaći da oni rizikuju svoje živote", rekao je Dačić.