gototopgototop
subota, 17. maj 2014. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
PPV i MSP I. Dačić: Ambasadori dobili nalog da obaveste svet o situaciji u Srbiji
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ivica DačićPrvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je MSP formiralo krizni štab radi prikupljanja humanitarne pomoći za osobe ugrožene od poplava koje su pogodile državu.

"Takođe, dali smo nalog da sva naša diplomatsko-konzularna predstavništva u svetu dežuraju, da naši ambasadori nastupaju u svim svetskim medijima i traže prijem kod nadležnih državnih organa", kazao je Dačić za Televiziju Pink.

Kako je rekao, upućena je nota svim diplomatskim misijama i međunarodnim organizacijama u Srbiji, a obaveštena su i sva udruženja raseljenih Srba u svetu.

Dačić je zamolio sve organizacije i pojedince u inostranstvu koji žele da pošalju pomoć da to rade preko diplomatskih predstavništava Srbije, koja posreduju u realizovanju humanitarne pomoći.

"Danas su mi rekli da u Japanu neki žele da prikupljaju ćebad. To je nefunkcionalno. Hvala svima, ali dok ta ćebad stignu veći je trošak nego korist. Sa druge strane, postoje oni koji sami šalju pomoć i onda se blokiraju na aerodromu zato što carina o tome nije obaveštena", kazao je ministar spoljnih poslova.

On je rekao da Srbiji najviše treba pomoć u specijalizovanoj opremi i tehnici, kao što su aluminijumski čamci sa motorom, helikopteri, šatori, ali i ljudstvu, u vidu profesionalnih ekipa za spasavanje.

Dačić je kazao da ga je ministarka spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić kontaktirala i predložila da njena zemlja i Srbija zajedno apliciraju za pomoć Evropske unije za oporavak od posledica poplava.
"Oni su to već uradili nekoliko puta i imaju iskustva kako se to radi. To je sledeća faza koju očekujemo", kazao je on.

Upitan da proceni štetu, Dačić je radi poređenja kazao da je šteta od suše koja se dogodila za vreme njegovog premijerskog mandata bila između jedne i dve milijarde evra, i kazao da će Srbiji trebati pomoć EU, UN i svih prijateljskih zemalja.

Prema njegovim rečima, prirodna katastrofa pokazala je vrednost srpsko-ruskog humanitarnog centra, čije je sedište u Nišu.

"EU je imala primedbe - zašto mi to pravimo sa Rusijom, kakve su to naše regionalne nadležnosti... Nikakvih ambicija mi nemamo da u regionu ostvarujemo akcije bez saglasnosti drugih država, ali kada se desi ovakva situacija sigurno je da se vidi vrednost jednog takvog centra", rekao je Dačić.