gototopgototop
subota, 17. maj 2014. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Dačić: Srbiji sada pre svega potrebna pomoć u spasavanju
+ larger fontnormal font- Smaller font
dacic-tanjug2Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je našoj zemlji sada pre svega potrebna pomoć u opremi i spasilačkim ekipama kako bi se spasili svi ugroženi gradovi i građani, a nakon toga sledi druga vrsta pomoći - kroz obnovu zemlje i donacije.

"Moraćemo da spasimo gradove i ljude, a nakon toga sledi obnova zemlje i donacije. Biće nam potrebna pomoć EU i UN", rekao je Dačić u razgovoru za RTS.

"U ovom trenutku bitno je da spasimo što više ljudi i da pomoć koja sada dolazi bude u spasavanju", istakao je, dodavši da će ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović govoriti o nečemu što dolazi po prestanku kriznog stanja i da će EU sigurno pružiti pomoć.

Dačić je ukazao da je prvenstveno neophodno nabaviti aluminijumske čamce sa motorima, helikoptere, ćebad i ljudstvo koje je obučeno za spasavanje.
"Mi smo se kao Vlada blagovremeno obratili svim državama i pokrenuli i mehanizam u EU, kao sistem u vanrednim situacijama. Oni će proceniti štetu, što je važno za neki fond i naknadu štete", rekao je on.

Prema njegovim rečima, EU je odmah uputila direktivu državama članicama da odmah reaguju u smislu neposredne pomoći u opremi i ljudstvu.

Šef srpske diplomatije je istakao da su se mnoge države, među kojima i Crna Gora, Izrael, Makedonija, Hrvatska i druge, odmah javile da pomognu na razne načine, a u MUP-u je formiran krizni štab koji će koordinisati aktivnosti u vezi sa prikupljanjem pomoći.

On je, takođe, naglasio da je u Srbiji mnogo spasilačkih timova iz drugih zemalja koji su došli da pomognu i da građani Srbije treba da izraze veliku zahvalnost na takvoj pomoći.
"Poslali smo i notu svim međunarodnim misijama u Srbiji, zahvalili se i preneli zahtev za dostavu opreme i tehnike", kazao je Dačić i dodao da je osnovan i broj žiro-računa na koji se može uplatiti pomoć.

On je naveo da se Srbija za pomoć u ljudstvu obratila i Ujedinjenim nacijama.

Premijer naglašava da je Srbija zahvalna svima koji su se odazvali pozivu da pomognu ugroženim građanima, kako državama tako i pojedincima, a naročito Ruskoj Federaciji. On je, komentarišući situaciju u regionu, a pre svega u Republici Srpskoj, konstatovao da se i tamo pokazalo da jedna država ne može sama da se izbori sa ovakvom nepogodom.

Sada kada su padavine prestale u kriznim mestima, dolazi do opasnosti od plovnog talasa kada pristigne voda iz Republike Srpske, upozorio je premijer izrazivši nadu da se neće ostvariti najcrnji scenario.