gototopgototop
субота, 10. мај 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
ППВ и МСП Ивица Дачић: Водићемо самосталну спољну политику
+ larger fontnormal font- Smaller font
DACIC-SPOLJNAПрви потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да ће Србија водити самосталну спољну политику све док не постане пуноправна чланица ЕУ и да би било боље да су земље које траже од Србије да осуди понашање Русије према Украјини исто то урадиле у вези с Косовом.

"Ми знамо шта су наше обавезе и то смо јасно саопштили (високој представници ЕУ за спољну политику и безбедност) Кетрин Ештон и нико у свету не треба да се брине за позицију Србије. Имамо ми главу да размишљамо", поручио је Дачић.

Он је, у паузи Прве пленарне конференције Светске федерације конзула за регион југоисточне Европе, поновио да се Србија, у случају украјинске кризе, поставила принципијелно, подржавајући територијални интегритет сваке државе чланице УН, али да Београд нема обавезу и неће уводити никакве санкције Русији.
"Србија ће бити у обавези да поштује јединствену, заједничку спољну и безбедносну политику ЕУ када постане пуноправна чланица ЕУ", рекао је Дачић новинарима, коментаришући јучерашње изјаве амбасадора Француске и ЕУ да се од Београда очекује да јасније подржи став ЕУ према украјинској кризи.

"До тада, Србија ће водити самосталну спољну политику", поручио је он .

Политика Србије ће се, према Дачићевим речима, темељити на опредељењу земље за чланство у ЕУ и очекиваном понашању у складу с тим - што већем придруживању ставовима ЕУ, уз истовремено балансирање, разматрање и оцењивање сваког појединачног питања у складу с државним и националним интересима Србије.

"Наравно, много би нам лакше било да земље које данас говоре да Србија треба да осуди такозвано незаконито понашање Русије према Украјини, да су то исто урадиле и осудиле незаконито понашање Косова у односу на Србију", истакао је шеф српске дипломатије и додао да "двоструки стандарди никад нису били добри".

Министар Дачић је, у обраћању учесницима скупа, истакао да ће сарадња Србије са свим земљама света бити заснована на узајамној сагласности о територијалном интегритету сваке државе и унапређењу економских веза.

Он је поновио да Србија никада и ни под којим условима неће признати једнострано проглашену независност Косова и Метохије, али да је чврсто опредељена за пут мира и сарадње.

"Политика Србије по питању КиМ први пут је одређена јасно и без недоумица... Наше опредељење је да се дијалог у оквиру којег ће се тражити решење за свако отворено питање настави у доброј вери и под окриљем ЕУ", рекао је он.

Догађаји протеклих месеци су, према Дачићевим речима, показали колико су били погрешни двоструки стандарди међународне заједнице.

"Оно што је важило за Србију и Косово може да буде примењено, нажалост, и у другим областима света. Ако једном прекршите међународно право, створили сте преседан да се то чини и у другим деловима света", нагласио је шеф српске дипломатије.

Дачић је рекао да су, поред изналажења прихватљивог решења за Косово, приоритети нове Владе Србије и чврсто опредељење за чланство у ЕУ, јачање добросуседских односа и регионалне сарадње, унапређење односа с водећим земљама - Русијом, САД, Кином и другим светским силама, као и јачање економских односа са иностранством.

Он је казао и да се у наредном периоду, кроз стварање повољне пословне климе, очекује значајније присуство водећих страних инвеститора и иностраног капитала, посебно у приватизацији српских предузећа, и истакао да Србија постаје и важно енергетско чвориште, што препознају страни инвеститори.

ППВ и МСП И. Дачић: Србија ће водити самосталну спољну политику, док не постане чланица ЕУ

Извор: Танјуг

 

ППВ и МСП И. Дачић: Знамо своје обавезе

Извор: Танјуг