gototopgototop
petak, 14. mart 2014. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Susret MSP Ivana Mrkića i MIP Nj.V. šeika Abdulah bin Zajed Al Nahjan
+ larger fontnormal font- Smaller font
ministar RS - ministar UAEMinistar spoljnih poslova Republike Srbije Ivan Mrkić razgovarao je danas sa ministrom inostranih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata Nj.V. šeikom Abdulah bin Zajed Al Nahjanom, koji boravi u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Republici Srbiji.

Glavne teme razgovora bile su razvoj političkog dijaloga, otvaranje novih mogućnosti za dalje produbljivanje saradnje u svim oblastima od obostranog interesa, perspektive za dalju ekonomsku saradnju, ali i međunarodne teme od značaja za ove dve zemlje.

Dva ministra spoljnih poslova su pored pregleda dosadašnjih aktivnosti, razgovarali i o novim zajedničkim projektima, saradnji u oblasti poljoprivrede, avio saobraćaja, energetike, informaciono-komunikacionih tehnologija, infrastrukture, turizma, kao i u nizu drugih oblasti.

Šef diplomatije Republike Srbije Mrkić je istakao da je u proteklih godinu dana realizovano ili dogovoreno više investicija UAE u srpsku privredu, da su između dve zemlje potpisani važni međudržavni sporazumi, kao i da je Republika Srbija otvorila svoje diplomatsko predstavništvo u Abu Dabiju, a očekuje se da to isto uskoro učine Ujedinjeni Arapski Emirati u Beogradu.

Ministar Mrkić preneo je zahvalnost svom kolegi zbog zajma u iznosu od jedne milijarde dolara, koji je Vlada Abu Dabi Emirata pod veoma povoljnim uslovima odobrila Republici Srbiji, kao i za dodatne oblike finansijske podrške delovanju Republike Srbije u zemljama Zaliva u nastojanju da se u tom regionu što bolje pozicioniramo.

Šef diplomatije Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Abdulah bin Zajed posebno je istakao zadovoljstvo zbog partnerskih odnosa dve zemlje.

Ministar UAE je istakao poseban interes njegove zemlje za saradnju u oblasti infrastrukture i poljoprivrede.

Posle razgovora potpisani su Sporazum o vazdušnom saobraćaju, Sporazum o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih/specijalnih pasoša i Sporazum o osnivanju Mešovitog komiteta za saradnju između Vlade Republike Srbije i Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Članovi dve delegacije, na čelu sa ministrima, nastavili su konsultacije tokom radnog ručka.

Dogovoreno je da se otpočne sa procedurom ukidanja viznog režima za sve građane Srbije.

Poseta ministra UAE predstavlja potvrdu prijateljskih i partnerskih odnosa između dve države i realizuje se u trenutku značajnog unapređenja bilateralne saradnje.

Ministar UAE šeik Abdulah bin Zajed bio je primljen kod predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića i predsednika Vlade Ivice Dačića, a razgovarao je i sa ministrom odbrane Nebojšom Rodićem.


ministar RS - ministar UAE ministar RS - ministar UAE
ministar RS - ministar UAE ministar RS - ministar UAE
ministar RS - ministar UAE ministar RS - ministar UAE
ministar RS - ministar UAE ministar RS - ministar UAE