gototopgototop
петак, 31. јануар 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Сусрети МСП Ивана Мркића са званичницима на Самиту Афричке Уније у Адис Абеби
+ larger fontnormal font- Smaller font
Иван МркићМинистар спољних послова Републике Србије Иван Мркић, који учествује на Самиту Афричке уније у Адис Абеби, састао се данас с председником Зимбабвеа Робертом Мугабеом, министром иностраних послова те земље Симбарашеом Мумбенгегвијем, као и са замеником председавајућег Комисије Афричке уније Ерастусом Мвенчом. Такође, министар Мркић разговарао је и са министром иностраних послова Етиопије Тедросом Адханомом.

У разговору са председником Зимбабвеа Мугабеом истакнуте су традиционално пријатељске везе, као и жеља да делегације из Србије посете Африку како би разговарали о свим могућим облицима сарадње и конкретним пројектима, посебно у области привреде.

Мугабе је нагласио да његова земља верује да Србија искрено приступа сарадњи са афричким нацијама, третирајући их као себи равне. Он је подсетио на све велике пројекте које су све југословенске фирме радиле у Африци, а посебно је истакао пројекте Енергопројект-а у Зимбабвеу, Замбији и Танзанији.

Приликом сусрета са замеником председавајућег Комисије Афричке уније Ерастусом Мвенчом, министар Мркић му је уручио нацрт Споразума о сарадњи Републике Србије и Афричке уније, што је најављено током недавне посете Мвенче Београду.

Двојица званичника разговарали су о доприносу Републике Србије кроз политичко ангажовање и учешће војних снага широм територије Африке, првенствено у Сомалији, Малију, Либерији, ДР Конгу и Обали Слоноваче, уз Мвенчино подсећање на традиционално добре односе афричких земаља са Србијом.

Министар Мркић захвалио се Мвенчи на принципијелној позицији непризнавања ЈПН Косова.

Тема њиховог разговара био је и пројекат „Свет у Србији", који окупља студенте из целог света, а међу којима је највише стипендиста из Африке. Такође, говорило се и о даљем продубљивању сарадње у области образовања.

Министар Мркић истакао је да ће Србија настојати да подржи тежње афричких земаља и међународне заједнице ка стабилизацији ситуације у Централноафричкој Реублици.

У делегацији Републике Србије на Самиту Афричке уније присутан је и Марко Благојевић, генерални секретар Министарства спољних послова.