gototopgototop
četvrtak, 05. decembar 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Počeo Ministarski savet OEBS u Kijevu
+ larger fontnormal font- Smaller font
oebs-minMinistar spoljnih poslova Republike Srbije Ivan Mrkić, koji predvodi delegaciju na 20. zasedanju Ministarskog sastanka Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Kijevu, 5. i 6. decembra 2013. godine, obratio se danas ministrima država učesnica OEBS tokom plenarnog zasedanja.

Na radnom ručku za šefove delegacija, ministar Mrkić je zajedno sa domaćinom, ministrom inostranih poslova Ukrajine Leonidom Kožarom, i predsednikom i ministrom inostranih poslova Švajcarske Konfederacije Didijeom Burkhalterom, govorio u uvodnoj debati.

Na marginama skupa, ministar Mrkić je imao bilateralne susrete sa ministrima inostranih poslova Nemačke Gidom Vesterveleom, Rusije Sergejom Lavrovim, Kanade Džonom Berdom, Hrvatske Vesnom Pusić, Crne Gore Igorom Lukšićem, Norveške Borgeom Brendeom, Slovačke Miroslavom Lajčakom, Češke Janom Kohoutom, Moldavije Natalijom German, Azerbejdzana Elmarom Mamadijarovim, Švedske Karlom Biltom, Mongolije Luvsanvandanom Boldom i Svete Stolice Dominikom Mambertijem. Kratko se susreo i sa turskim ministrom spoljnih poslova Ahmetom Davutogluom.

Takođe, ministar Mrkić je imao i razgovor sa pomoćnicom državnog sekretara SAD Viktorijom Nuland, kao i sa predsednikom Parlamentarne skupštine OEBS Rankom Krivokapićem.

Za drugi dan zasedanja su planirani susreti ministra Mrkića sa predsednikom i MIP Švajcarske Konfederacije Didijeom Burkhalterom, ministrima inostranih poslova Gruzije Majom Pandzikidze i Kazahstana Erlanom Idrisovim, kao i sa visokim komesarom za nacionalne manjine OEBS Astrid Tors i generalnim sekretarom OEBS Lambertom Zanijerom.