gototopgototop
уторак, 29. октобар 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Сусрет ПМСП за ЕУ Љубице Васић и шефа делегације ЕУ у Београду Мајкла Девенпорта
+ larger fontnormal font- Smaller font
ljubica-vasic-250Помоћник министра спољних послова за ЕУ Љубица Васић разговарала је данас са шефом Делегације ЕУ у Београду амбасадором Мајклом Девенпортом. У разговору су размотрена питања европских интеграција Србије, примене Бриселских споразума између Београда и Приштине и почетка преговора Србије за приступање ЕУ.
Оценио је да су односи Србије и ЕУ ушли у нову фазу јунском одлуком Европског савета да отвори преговоре о чланству са Републиком Србијом. Високо је оценио резултате које је постигла Влада Србије на плану испуњавања политичких критеријума, имплементације Бриселског споразума и реформи, што је потврђено и у најновијем извештају Европске комисије. Веома успешним је оценио и досадашњи процес аналитичког прегледа поглавља 23, 24 и 32 и изразио наду у што скорији почетак преговора Србије са ЕУ.
Помоћник министра Љубица Васић је подвукла да су Република Србија и њени државни органи у потпуности посвећени процесу европских интеграција. Изразила је наду да ће избори на Косову 3. новембра, упркос потезима и опструкцији Приштине, протећи мирно и да ће Срби на њих изаћи у великом броју. У том контексту је изразила и очекивање да ће Европска комисија што пре доставити Влади Србије преговарачки оквир, што би омогућило да се Међувладина конференција одржи до краја ове године, а најкасније у јануару 2014. како је јунском одлуком Европског савета и одређено. Посебно је истакла значај који Влада Србије придаје пројектима и обуци везано за имплементацију правних тековина ЕУ, као и реформи јавне управе и улози Сектора за ЕУ у припреми и разради преговарачког процеса Србије.