gototopgototop
понедељак, 28. октобар 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Министарски састанак у Букурешту
+ larger fontnormal font- Smaller font
Иван МркићМСП Иван Мркић учествовао је данас, на позив свог румунског колеге Титуса Корлацеана, на Министарском састанку који је, уочи Другог годишњег форума Стратегије ЕУ за дунавски регион, одржан у Букурешту.

Годишњи форум Стратегије ЕУ за дунавски регион организује Европска комисија, са циљем укључења циљева Стратегије у постојеће пројекте ЕУ, а очекује се да овогодишњи форум окупи преко 700 учесника.

На Министарском састанку размењена су мишљења о продубљивању сарадње у дунавском региону, који је све значајнији и све више поприма обележје и унутрашњег развојног питања Европске уније.

МСП Иван Мркић је у свом иступању на састанку истакао значај који придајемо Стратегији ЕУ за дунавски регион и синергији између регионалних иницијатива ЕУ и постојећих механизама сарадње у региону. Указао је на потребу бољег приступа земаља које нису чланице ЕУ транснационалним и прекограничним пројектима који се финансирају из фондова ЕУ, пре свега у области транспорта, заштите животне средине, енергије и информационих и телекомуникационих технологија.

Састанак је завршен усвајањем Заједничке декларације министара иностраних послова, са циљем да се до следећег састанка, 2014. године у Бечу, предузму конкретне активности ка имплементацији циљева Стратегије ЕУ за дунавски регион.

На састанку су, између осталих, учествовали и Јоханес Хан, комесар ЕУ за регионалну политику, МИП Бугарске Кристијан Вигенин, заменик министра иностраних послова Литваније у својству председавајуће земље ЕУ Витаутас Лескевициус, амбасадор Немачке у Румунији, високи представници министарстава иностраних послова Чешке, Мађарске, Словачке, Украјине, Молдавије, Хрватске, БиХ и других земаља региона.