gototopgototop
среда, 23. октобар 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Сусрет ПМСП за ЕУ Љубице Васић и амбасадора Румуније у Београду Даниела Бануа
+ larger fontnormal font- Smaller font
ljubica-vasicПомоћник министра спољних послова за ЕУ Љубица Васић разговарала је данас са амбасадором Румуније у Београду Даниелом Бануом.
У разговорима су размотрене теме европских интеграција Србије и подвучена подршка Румуније том процесу. Амбасадор Бану истакао Србију као кључног партнера у региону и исказао спремност Румуније да помогне и на техничком и на политичком нивоу током преговора Србије о чланству у ЕУ. Амбасадор Бану је искористио прилику и да укаже на неке проблеме са којима се, по оцени румунске стране, сусреће румунска национална мањина у Србији и изразио наду да ће заједничким радом у наредном периоду сви проблеми бити превазиђени.
Помоћник министра Љубица Васић је оценила да су односи у региону стабилни и да Србија негује добросуседство и сарадњу са свим земљама региона. Захвалила се на румунској подршци европском путу Србије. Када су у питању мањине истакла је да Србија поштује и спроводи одговарајуће норме и стандарде, да се проблеми са којима се оне сусрећу решавају у складу са Уставом и законима и да реформе које Влада спроводи на путу ка ЕУ имају за циљ, између осталог, и додатно побољшање положаја припадника националних мањина које живе у Србији, а напоре Владе Србије у тој сфери је препознала и ЕУ, што је посебно наглашено у последњем извештају Европске комисије.