gototopgototop
уторак, 13. август 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Иван Мркић: ,,Србија не спроводи политику асимилације мањина"
+ larger fontnormal font- Smaller font
Иван МркићМинистар спољних послова Иван Мркић оценио је данас да је Србија на самом врху по поштовању, заштити и институционалној помоћи националним мањинама и да никада није спроводила политику асимилације мањина.

Мркићева изјава уследила је пошто је румунски председник Трајан Басеску, како је пренела агенција Ађерпрес, синоћ позвао све суседне земље да се према Румунима који у њима живе опходе као што се Румунија опходи према својим мањинама.

Басеску је, према неким румунским медијима, критиковао Србију и друге земље региона због положаја Влаха, али и сама влашка удружења због њихове неорганизованости.

Министар Мркић је, изразио уверење да председник Басеску није имао лошу намеру према Србији јер се, како је рекао, ради о лидеру "изузетно пријатељског народа".
"Нисмо добили пун текст иступања председника Басескуа о коме говорите, тако да би било непримирено да коментаришем његов садржај. Лично, не верујем да је председник Басеску имао намеру да нешто ружно о нама каже, јер се ради о лидеру нама изузетно пријатељског народа", казао је шеф српске дипломатије.

Србија је, према његовим речима, изузетак у односу на многе државе света, а и неке у нашем подручју "јер никада, чак ни у доба социјализма ни начелно ни у пракси није спроводила политику асимилације мањина".
"По оценама Савета Европе и Европске уније, Србија је на самом врху по поштовању, заштити и институционалној помоћи националним мањинама. Према томе, мислим да свако може на нас само да се угледа када је реч о националним мањинама, а и нашој демократичности уопште, јер се она кали већ два века", поручио је Мркић.

Басеску је, говорећи на отварању летњег Универзитета у месту Извору Мурешулуи у округу Харгита у Трансилванији, којем су присуствовали лидери организација Румуна у суседним земљама и на Балкану, позвао Румуне ван земље да покажу солидарност, јер "поделе заједница у различита завађена удружења отежавају процес финансирања њихових програма".

Басеску је истакао да се многи Власи не изјашњавају као Румуни, "што је разлог због кога се не могу формирати школе на румунском", али и да је "политика чији је циљ асимилација Румуна", која је, како је рекао, била толерисана за време комунистичког режима, "дала резултате".

Лидери организација Румуна у суседним земљама и на Балкану упозорили су да ће се, уколико им Румунија не помогне, процес асимилације убрзати, а румунске заједнице у земљама у којима живе нестати.
Кључне речи: Румунија Иван Мркић