gototopgototop
nedelja, 21. jul 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Komemoracija u bivšem koncentracionom logoru Flosenbirg
+ larger fontnormal font- Smaller font
flosenbirgU nekadašnjem koncentracionom logoru Flosenbirg je i ove godine, 21. jula, održan komemorativni skup, kome je prisustvovala vicekonzul u GK PC Minhen, B. Čelik-Jeftić i na spomenik jugoslovenskim internircima položila venac ispred Republike Srbije. U logoru je u periodu od 1938. do 1945. godine bilo 1750 jugoslovenskih interniraca, a od toga 290 iz Srbije, od kojih 199 muškaraca i 91 žena.
Vence su položili predstavnici 23 zemlje, a skupu su prisustvovali generalni konzuli Francuske, Rusije, Italije, Poljske, Irzaela i Mađarske. Vence su od bivših jugoslovenskih republika položile Slovenija i Hrvatska, čiji su konzuli prisustvovali skupu.
Komemoraciji su, kao i svake godine, prisustvovali i predstavnici evropskog (Bemd Posselt, poslanik u Evropskom parlamentu), saveznog i bavarskog parlamenta, državne kancelarije, verskih zajednica i drugih institucija. Skupu su se obratili direktor Memorijalnog centra Flosenbirg dr Jerg Skribelajt (Jorg Skriebeleit), direktor fondacije Bavarski memorijalni centri Karl Freller, GK Francuske Emmanuel Claude Cohet i bivši internirac iz Mađarske Stefan Hajdu.
Komemoraciji je iz Srbije i ove godine prisustvovao Ljubiša Letić, predstavljen kao posledlji živi internirac sa prostora bivše Jugoslavije.
Vicekonzul B.Čelik-Jeftić je posle komemoracije na tradicionalnom susretu bivših logoraša bila zajedno sa Ljubišom Letićem i sa predstavnicima tamošnjeg Udruženja za dokumentaciju o Koncentracionom logoru Hersbruk (jedan od pomoćnih logora Flosenbirga) i predstavnicima evangelističke crkve, koji su organizovali put i boravak Ljubiše Letića u Nemačkoj.
Ključne reči: Nemačka