gototopgototop
četvrtak, 25. jul 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
“Srbija i NATO, jesmo li na prekretnici?”
+ larger fontnormal font- Smaller font
Dijana IvančićVojna neutralnost, saradnja sa NATO, da li je članstvo u Alijansi uslov za ulazak u EU, koji su to stvarno bezbedonosni izazovi, rizici i pretnje... Na ova pitanja odgovarali su učesnici okruglog stola „Novog magazina" među kojima i Dijana Ivančić, načelnica odeljenja za PZM i NATO u MSP.

Okvir definisan odlukom o vojnoj neutralnosti omogućava punu, sadržajnu i funkcionalnu saradnju po svim pitanjima i oblastima saradnje koja ne dovode u pitanje neutralnu poziciju Srbije u odnosu na pristupanje u članstvo u Alijansu.
Primeri drugih neutralnih država članica PZM - Austrije, Švajcarske, Švedske, Finske, Irske ili Moldavije - pokazuju da vojno neutralan status nije prepreka aktivnom učešću u partnerskim aktivnostima NATO. Primeri Austrije, Švedske ili Finske nam potvrđuju da neutralan status u NATO nije prepreka za članstvo u EU. Kao učesnica u programu PZM, Srbija je u saradnji sa NATO napravila izbor konkretnih aktivnosti u kojima želi da učestvuje. Na ovaj način nastao je Individualni program partnerstva i saradnje - IPPS (Individual Partnership and Cooperation Program - IPCP).
Članice PZM, u cilju što kvalitetnijeg upoznavanja NATO standarda i njihovog uvođenja u svoj sistem bezbednosti i odbrane, opredeljuju se za Periodični proces ocene i pregleda - PARP (Planing and Review Proces) koji treba da doprinese da oružane snage dostignu najviše operativne standarde. Sve učesnice u programu PZM imaju Individualni program partnerstva i saradnje - IPPS, dok je najveći broj njih opredeljen i za saradnju u okviru PARP. Individualni akcioni plan partnerstva IPAP (Individual Partnership Action plan) najviši je oblik saradnje sa NATO, a ne podrazumeva članstvo. On predviđa dijalog sa NATO o političko- bezbednosnim, vojno-odbrambenim, administrativnim i pitanjima javne diplomatije, naučnoj saradnji i planiranju u vanrednim situacijama.
Predlog IPAP (Individual Partnership Action plan) Srbije i NATO, koji je Srbija uputila u maju, naišao je na veoma pozitivne reakcije članica Alijanse i u fazi je finalnog usaglašavanja. Srbija želi da unapredi politički dijalog sa NATO i partnerima iz PZM. Takođe, svesna je vrednosti unapređenja praktične saradnje u oblastima kao što su, na primer, pitanja javne diplomatije, novih bezbednosnih izazova, Inicijative za izgradnju integriteta, poverilačkog fonda PZM namenjenog za pomoć uništavanju i skladištenju viška municije, kao i primene Rezolucije SB UN 1325 (žene u sektoru odbrane i bezbednosti). Radi lakše realizacije ovih ciljeva, Srbija će nastaviti dobru saradnju sa Ambasadom Slovačke, koja je od januara preuzela funkciju kontakt ambasade za saradnju sa NATO, kao i Vojnom kancelarijom za vezu NATO u Beogradu.
Ključne reči: NATO