gototopgototop
četvrtak, 25. jul 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Pomoć Litvanije da Srbija počne pregovore do kraja godine
+ larger fontnormal font- Smaller font
Mrkić - Linkevičijus Ministar spoljnih poslova Litvanije Linas Linkevičijus izjavio je danas u Beogradu da će njegova zemlja, koja trenutno predsedava Evropskoj uniji, učiniti sve kako bi Srbija do kraja godine i formalno započela pregovore o članstvu.
"Naš zadatak, kao predsedavajućeg EU do kraja godine, jeste da učinimo sve da olakšamo saradnju Srbije i EU i da obezbedimo da tokom našeg predsedavanja Srbija i formalno započne pregovore o članstvu", rekao je Linkevičijus na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivanom Mrkićem.
Linkevičijus je ponovio stav svoje zemlje da u potpunosti podržava Srbiju na putu ka EU.

Ministar Mrkić je, takođe, izrazio nadu da će sve ono što će se desiti u narednim mesecima omogućiti Srbiji da formalizuje početak pristupnih pregovora sa EU u decembru ove godine.
"Razgovarali smo o tome da što pre krenemo sa formalnim delom pregovara mada su oni praktično krenuli kada je Herman Van Rompej posetio Beograd", rekao je Mrkić.
On je svom kolegi zahvalio na zalaganju koje je iskazao kako bi Srbija "bila shvaćena kao ozbiljan kandidat" za članstvo u EU.
Mrkić je preneo da je sa Linkevičijusem manje razgovarano o bilateralnim odnosima, mada je istakao da Srbiju i Litvaniju, koje su "dve geografski udaljene zemlje veže iskreno prijateljstvo".

Ministar Linkevičijus se nadovezao ocenom da intezitet bilateralnih sureta treba da dobije "novi kvalitet", a da to isto važi za ekonomsku saradnju u kojoj ima puno prostora za njeno unapređenje.

Dvojica ministara će otvoriti i izložbu fotografija "Primenjena nostalgija" u Narodnoj banci Srbije, za koju je Linkevičijus rekao da simbolično pokazuje ono što je dvema zemljama zajedničko bez obzira na njihovu udaljenost.
"Ta zajednička veza treba da predstavlja osnovu na kojoj ćemo dalje izgrađivati naše odnose", ocenio je ministar Linkevičijus.
On je, kroz osmeh, prokomentarisao košarkašku utakmicu reprezentacija Srbije i Litvanije koja će biti odigrana u septembru na Evropskom prvenstvu ističući da se nada da neće ugroziti prijateljske odnose dve zemlje.

Srbija i Litvanija su 2012. godine bile u trci za mesto predsedavajućeg Generalne skupštine UN koja je na kraju pripala bivšem šefu srpske diplomatije Vuku Jeremiću.
Litvanija je bila poslednja članica EU koja je tek u junu ove godine ratifikovala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU i Srbije iz 2008. godine.

Mrkić i Linkevičijus


Sastanak Mrkića sa ministrom inostranih poslova Litvanije


Mrkić: Nadamo se početku pristupnih pregovora sa EU u decembru ove godine


Linkevičijus: Litvanija u potpunosti podržava Srbiju na putu ka EU

Ključne reči: Litvanija Ivan Mrkić