gototopgototop
понедељак, 15. јул 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Сусрет Мркић - Кутесе
+ larger fontnormal font- Smaller font
Мркић - КутесеМинистар иностраних послова Уганде Сам Кутесе и Министар спољних послова Србије Иван Мркић сагласили су се данас у Београду да две земље треба да јачају вишедеценијске пријатељске везе и да раде на заједничким пројектима у будућности, пре свега у области привреде.

"Данас смо потписали споразум којим се установљују редовне политичке консултације два министарства, што је један од међудржавних споразума", рекао је Мркић на заједничкој конференцији за новинаре са Кутесеом.

Шеф српске дипломатије је истакао да је, током разговора са Кутесеом, договорено да се приступи хитној изради споразума који ће поспешити економску сарадњу, а реч је о избегавању двоструког опорезивања и заштити и промоцији инвестиција.

"Уганда је стари пријатељ Србије", казао је Мркић, додавши је Србија на путу ка пуноправном чланству у ЕУ, али да не заборавља своје старе пријатеље, нарочито по Африци, где смо успоставили пријатељства пре много деценија.

"Желимо да те везе одржавамо, јачамо и да имамо заједничке пројекте у будућности, а пре све желимо развој привредне сарадње", истакао је министар спољних послова Србије, изразивши наду да ће српска предузећа моћи да поново нађу своје место у привредним пројектима афричких земаља, посебно тако пријатељских као што је Уганда.

Кутесе ће имати серију састанака у Београду, нарочито са људима који се баве пословима у области привреде, казао је Мркић и изразио наду да ће ова посета донети конкретне резултате у погледу планираних привредних активности Србије и Уганде.

Захваливши Уганди на принципијелној подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије, Мркић је истакао да Уганда не намерава да мења став по питању Косова и Метохије.

Према Мркићевим речима, у будућности су планиране посете највиших српских државних представника Африци и Уганди.

Кутесе је рекао да је данас потписан споразум којим ће се привредници охрабрити да међусобно послују, уз сигурне инвестиције.

Подсетивши да Србија и Уганда у потпуности сарађују на међународном плану у многим областима, он је оценио да две земље треба да наставе са јачањем односа.

"Постоје велике могућности за инвестирање, у области трговине, туризма и многим другим секторима", рекао је Кутесе, додавши да неке српске компаније већ послују у Уганди, али да би обим заједничког пословања требало повећати.

Министар спољних послова Уганде, који је јуче допутовао у Београд у четвородневну посету Србији, раније данас састао се са председником Србије Томиславом Николићем.

Кутесе ће се касније састати и са премијером Ивицом Дачићем.

Кутесе ће, како је саопштило Министарство спољних послова Србије, током посете обићи и неколико српских фирми које се баве извозом.

Председник Николић разговарао је у мају, на маргинама Самита Афричке уније у Адис Абеби, са највишим званичницима Уганде.

Компанија "Енергопројект - нискоградња" уговорила је прошле године у Уганди посао вредан 7,3 милиона долара, на извођењу радова на реконструкцији шест саобраћајница у Кампали, а 2010. године закључила је уговор о изградњи деонице асфалтног пута у тој држави вредан 46,5 милиона долара.

Уганда ће наставити да подржава став Србије у вези с КиМ


Мркић: Уганда од почетка подржава став Србије о КиМ


Мркић о споразуму о билатералној сарадњи са Угандом


Кутесе: Споразум о билатералној сарадњи охрабрује привреднике

Кључне речи: Уганда Иван Мркић