gototopgototop
недеља, 14. јул 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Отворена врата за сарадњу Кубе и Србије у области медицине и фармације
+ larger fontnormal font- Smaller font
Иван МркићМинистар спољних послова Србије Иван Мркић званично је, прошле недеље, после више одлагања, посетио Кубу. Реч је о првој билатералној посети министра Мркића једној земљи Латинске Америке, као и о првој билатералној посети званичника српске владе Хавани, због чега јој је дат велики значај. Током дводневне посете Хавани, министра спољних послова Србије примили су потпредседник владе Кубе, председник парламента и министар спољне трговине и инвестиција, а домаћин је био шеф кубанске дипломатије.

Разговори министра Мркића са кубанским званичницима били су конкретни и тицали су се пројеката од којих би профитирале обе земље, пре свега у области медицине, фармацеутике, биотехнологије, пољопривреде и привреде. Боравак нашег министра у Хавани је резултирао и договором о посети привредних делегација две земље, финализацији бројних споразума који олакшавају сарадњу у областима здравства, борбе против трговине наркотицима, правосуђа и културе. Планирано је учешће Србије на предстојећем сајму трговине у Хавани где ће учествовати фирме из преко 70 земаља. Припремљен је и терен за убрзано приступање Србије важним пројектима за лечење канцера, дијабетеса итд.

Куба је једна од водећих земаља у истраживању генетског инжењеринга и биотехнологије јер је у тој области постигла изванредне светски признате резултате. Научни резултати у тој области су најважнији извозни артикал Кубе који доноси знатне приходе. Медицински продукти и услуге надмашују зараду од извоза шећерне трске. Кубански научници су произвели медикамент против гангрене чијом применом би број ампутација због тог тешког обољења у српским болницама, био сведен на минимум, а сада се у Србији годишње врши око 4000 таквих захвата. Медикаменти против канцера у нашој земљи се набављају разноразним неконтролисаним путевима са свим могућим нежељеним последицама по наше болеснике, јер држава нема потребан увид, нити уведен систем у тим набавкама. Разговарано је и о могућностима сарадње српских и кубанских научника са циљем да се заједнички производе медикаменти против најтежих болести.

Посета је била прилика да се договоре конкретни модалитети решавања дуга Кубе према нашим фирмама кроз евентуално уговарање заједничких послова.

Посета је реализована на линији спољнополитичког опредељења Србије за јачање сарадње са земљама Латинске Америке. Представља део активности започетих учешћем највише државне делегације Србије предвођене председником Томиславом Николићем, на Првом самиту Заједнице држава Латинске Америке и Кариба (CELAC) и ЕУ, одржаном у Сантјагу јануара ове године. Организација тог скупа била је потврда заинтересованости ЕУ и њених држава чланица појединачно, за унапређење сарадње са регионом Латинске Америке и Кариба, који се на глобалном нивоу препознаје по растућој економској снази и политичкој релевантности. Србија ту проналази свој интерес, посебно имајући у виду њено позитивно наслеђе у односима са тим земљама. На политичком плану, од наглашеног значаја је подршка тих земаља ставовима Србије када је реч о Косову и Метохији - од 33 земље, практично две трећине ( 21 држава) није признало независност Косова.

Куба је земља несумњивог политичког ауторитета у регионалним оквирима, актуелни председавајући CELAC и активни члан регионалних групација ALBA, ACS, ALADI. Њен став је једна од референтних тачака за многе регионалне државе у њиховом позиционирању према питању Косова и Метохије.

Куба је осведочени вишедеценијски пријатељ српског народа, која нам је давала подршку чак и када смо били бомбардовани. Она, заједно са другим латиноамеричким земљама, пролази кроз историјске друштвено-политичке и привредне промене, које нам обезбеђују да оснажимо наше присуство, пре свега економско, на том континенту.

Са Кубом смо ових дана прослављали 70 година дипломатских односа при чему је у Србији уприличен низ заједничких активности и културних догађаја.
Кључне речи: Куба Иван Мркић