gototopgototop
utorak, 18. jun 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Litvanija ratifikovala SSP
+ larger fontnormal font- Smaller font
euViljnus - Litvanski parlament ratifikovao je danas Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom. Litvanija je bila poslednja zemlja koja nije ratifikovala SSP, a današnjom ratifikacijom Sporazum automatski stupa na snagu.

Srbija i EU su potpisale SSP 29. aprila 2009. godine, ali da bi stupio na snagu bilo je neophodno da ga ratifikuju parlamenti svih država članica i Evropski parlament. Do ratifikacije primenjivan je Prelazni sporazum o trgovini i trgovinskim pitanjima, koji prestaje da važi od trenutka stupanja na snagu SSP.

Dve najvažnije obaveze koje Srbija preuzima SSP-om su uspostavljanje zone slobodne trgovine sa EU i uskladjivanje zakonodavstva Srbije sa pravom EU.
Premijer Srbije Ivica Dačić boravio je u aprilu u Viljnusu gde je razgovaro sa litvanskim premijerom koji je tom prilikom rekao da "Litvanija podržava integraciju Srbije u EU," a potom je saglasnost za sporazum dala i predsednica Litvanije Dalija Gribauskaite i poslala ga na ratifikaciju u parlament.
Ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić nedavno je potvrdio da su nesuglasice sa Litvanijom prevaziđene.
SSP-om se utvrđuju odnosi potpisnica u oblastima političkog dijaloga; regionalne saradnje; slobodnog kretanja roba, ljudi, usluga i kapitala; pravosuđa i unutrašnjih poslova; konkurencije; finansijske saradnje; usklađivanja zakona i drugim oblastima.
Srbija ovim preuzima obavezu za uspostavljanje zone slobodne trgovine i usklađivanje zakonodavstva s pravom EU. Obaveza Srbije sastoji se u postepenom ukidanju carina na uvoz robe poreklom iz EU u prelaznom periodu. EU, s druge strane, ovim ugovorom potvrdjuje slobodan pristup robi iz Srbije na tržište EU.
Ključne reči: Litvanija