gototopgototop
уторак, 18. јун 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Литванија ратификовала ССП
+ larger fontnormal font- Smaller font
euВиљнус - Литвански парламент ратификовао је данас Споразум о стабилизацији и придруживању са Србијом. Литванија је била последња земља која није ратификовала ССП, а данашњом ратификацијом Споразум аутоматски ступа на снагу.

Србија и ЕУ су потписале ССП 29. априла 2009. године, али да би ступио на снагу било је неопходно да га ратификују парламенти свих држава чланица и Европски парламент. До ратификације примењиван је Прелазни споразум о трговини и трговинским питањима, који престаје да важи од тренутка ступања на снагу ССП.

Две најважније обавезе које Србија преузима ССП-ом су успостављање зоне слободне трговине са ЕУ и ускладјивање законодавства Србије са правом ЕУ.
Премијер Србије Ивица Дачић боравио је у априлу у Виљнусу где је разговаро са литванским премијером који је том приликом рекао да "Литванија подржава интеграцију Србије у ЕУ," а потом је сагласност за споразум дала и председница Литваније Далија Грибаускаите и послала га на ратификацију у парламент.
Министар спољних послова Иван Мркић недавно је потврдио да су несугласице са Литванијом превазиђене.
ССП-ом се утврђују односи потписница у областима политичког дијалога; регионалне сарадње; слободног кретања роба, људи, услуга и капитала; правосуђа и унутрашњих послова; конкуренције; финансијске сарадње; усклађивања закона и другим областима.
Србија овим преузима обавезу за успостављање зоне слободне трговине и усклађивање законодавства с правом ЕУ. Обавеза Србије састоји се у постепеном укидању царина на увоз робе пореклом из ЕУ у прелазном периоду. ЕУ, с друге стране, овим уговором потврдјује слободан приступ роби из Србије на тржиште ЕУ.
Кључне речи: Литванија